Confidenţialitate

Elisabeta Lipă: Trebuie să aflăm cine e de vină în scandalul de dopaj cu Meldonium

Ministrul Tineretului şi Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat, vineri, pentru News.ro, că trebuie găsiţi vinovaţii, după ce tot lotul de kaiac-canoe a fost depistat pozitiv cu Meldonium.

“Am plecat la ora 18.00 din minister şi nu primisem nimic oficial, deci nu pot spune că oficial am fost informată. Poate la COSR, care înţeleg că au confirmat, există un alt regim fiind înaintea Jocurilor Olimpice. Iar dacă a confirmat COSR înseamnă că aşa e. Trebuie să aflăm cine e de vină, ce s-a întâmplat, pentru că deja s-au întâmplat prea multe”, a declarat Elisabeta Lipă.

Întrebată dacă există o informare privind rezultatul eşantionului B în cazul altor sportivi depistaţi anterior, Elisabeta Lipă a răspuns: “Nu a sosit nicun rezultat, nu am cunoştinţă de aşa ceva, dar din câte ştiu, ca fostă sportivă, nicio probă B nu a ieşit negativă după ce proba A a fost pozitivă”.

Elisabeta Lipă a mai precizat că sportivii depistaţi pozitiv nu mai pot participa la Jocurile Olimpice.

Toți componenții lotulurilor naționale, masculin și feminin, au fost depistați pozitiv cu Meldonium, anunță secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ioan Dobrescu.

Oficialul COSR a declarat pentru TVR că substanța interzisă a fost descoperită în eșantioanele tuturor sportivilor de la această disciplină, nu doar într-ale celor 4 echipaje calificate la marea competiție din Brazilia.

Acesta este cel mai mare scandal de dopaj din sportul românesc. Au picat testele anti–doping Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă.

Luna trecută, în cazul canoistului Liviu Dumitrescu a fost confirmată doparea cu un hormon de creştere. Iar pe 13 mai Ionuț Mitrea de la Clubul Sportiv Dinamo, care concura la kaiac simplu, era descoperit că a folosit meldonium.

Amintim, Meldonium este un produs care a fost interzis de la 1 ianuarie anul acesta, iar până în prezent au fost depistați pozitiv alți 4 sportivi: atleții Mirela Lavric, Daniela Stanciu,  Mihai Donisan, care se calificase la săritura în înălţime, și Claudia Stef, la 20 km marş, plus biatlonista Eva Tofalvi.

La Rio nu va merge nici Lucian Bute, după ce fostului campionului mondial la box i-a fost descoperită la restul antidoping o substanță prohibită, la ultimul meci pierdut în fața lui Badou Jack.

Oficialii COSR sunt şocaţi și anunță declanșarea unei anchete. Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat pentru TVR că ar putea exista „oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament.”