Confidenţialitate

Elevii vor mai multe zile de scoală pentru anul școlar 2021-2022

Membrii Asociaţiei Elevilor din mai multe județe, ONG-uri din domeniul educației și Federatia Părinților din România, cu toții au semnat o scrisoare deschisă către Administraţia Prezidenţială cerând mai multe săptămâni în anul școlar următor, de la 1 septembrie 2021-2022.

Asociațiile de elevi din Constanţa, Maramureş, Bacău, Mureş, Vâlcea și București au decis să protesteze într-un fel inedit: și-au spus revendicările într-o scrisoare comună ce a fost trimisă prin poștă la Administraţia Prezidenţială. Elevii cer un an școlar mai extins de 34 de săptămâni, cât este în prezent, mai ales în contextul pandemiei când procesul educativ a fost afectat serios prin scoala online.

Vrem vacanţă mai lungă pentru a salva economia pe timp estival, elevii nu pot merge la şcoală vara, pentru că unităţile de învăţământ preuniversitar nu sunt dotate cu sisteme performante de aerisire, aer condiţionat, elevii nu pot merge la şcoală iarna, pentru că unităţile de învăţământ preuniversitar nu sunt dotate cu calorifere şi aparate de încălzire. În tot acest peisaj, elevii sunt cei mai dezavantajaţi, în toată această dezbatere, interesul superior al copilului (respectarea dreptului la educaţie de calitate) pare a fi subordonat altor interese. Cum facem ca elevii să beneficieze de mai multă şcoală, de mai multă cunoaştere, de acces extins la ştiinţă şi alfabetizare? Este un răspuns la care guvernanţii au ezitat, ani la rând, să ne ofere răspunsuri punctuale”, afirmă organizaţiile semnatare.

Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor din Constanța  spune că elevii mai cer garantarea unui număr minim de zile de şcoală într-un an calendaristic, respectiv măsuri concrete pentru ca România să nu mai aibă cel mai comprimat an şcolar din Uniunea Europeană. Țara noastră are doar 165 de zile de școală, în top trei cele mai puține din UE. Un raport recent al Agenției pentru Educație a Comisiei Europene arată că la polul opus se află Danemarca și Italia, cu 200 de zile de școală.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu spunea recent că este deschis ideii de extindere a anului școlar, dar de preferat din anul școlar 2022-2023.

Viitorul educaţiei ne priveşte pe toţi. Timp de peste un an de zile, aproape un milion de copii ai României au fost privaţi de dreptul la educaţie, neavând acces la educaţie online, iar situaţia epidemiologică nu a facilitat accesul la educaţie de calitate pentru prea mult timp, aspect care a favorizat accentuarea unor decalaje deja existente între elevii din mediul rural şi cei din mediul urban – apreciem că efectele ne vor afecta la nivel societal, dacă nu luăm măsuri urgente acum. Dacă aceste măsuri nu sunt asumate ferm şi transpartinic, inacţiunea va afecta toate domeniile societăţii, făcând dezvoltarea României şi creşterea calităţii vieţii un deziderat imposibil de atins, independent de culoarea politică a celor care guvernează sau vor guverna ţara”, conchid semnatarii apelului.

Semnatarii scrisorii care s-au intitulat coaliția Mai multă școală pentru copiii României, sunt: Asociaţiile Elevilor din Constanta, Bucureşti şi Ilfov, Bacău, Mureş, Maramureş, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Roma Education Fund, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Federaţia Coaliţia pentru Educaţie, Organizaţia Salvați Copiii România, World Vision România, Asociaţia Şcolilor Particulare, Fundaţia Hope and Homes for Children România.