Confidenţialitate

Elevii nevăzători din țară au, pentru prima oară, manuale de matematică

După 30 de ani in care nu au avut de pe ce să învețe matematica în condiții bune, în toate cele 6 unități de învățământ pentru copii cu deficiențe de vedere au ajuns manuale în Braille. Manualele au fost realizate de Fundația Cartea Călătoare din Focșani, care le-a adaptat și rescris pentru elevii din clasele II-V.

Proiectul e unic în țară și a fost o muncă de Sisif pentru a face matematica pe înțelesul celor care nu văd.

Este vorba despre aceleași manuale folosite în învățământul de masă, doar că au fost accesibilizate pentru ei.

Manualele au fost reașezate, adaptate și practic rescrise în alfabetul Braille, ceea ce înseamnă că elevii vor putea citi pentru prima oară exercițiile și formulele matematice prin pipăire.
Un manual care în mod obișnuit are aproximativ 120 de pagini are, în alfabetul Braille, două volume, în total circa 800 de pagini.

Iar pentru ca formulele să fie mai uşor înţelese de copii, coordonatorul proiectului, el însuşi nevăzător, matematician de profesie, a inventat un cod, care să ajute cadrele didactice şi elevii. Partea cea mai dificil de adaptat a fost geometria.

Manualele vor fi folosite în toate cele 6 şcoli pentru deficienţi de vedere din ţară, care au învăţămînt primar şi gimnazial.