Elevii îi solicită Vioricăi Dăncilă să își ceară scuze

Elevii se simt lezaţi de replica pe care Viorica Dăncilă i-a dat-o lui Klaus  Iohannis şi îi solicită Vioricăi Dăncilă să își ceară scuze pentru declarația ”Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi”.

Asociaţia Elevilor din Constanţa spun că afirmația premierului promovează atitudini care contravin Statului Elevului care stipulează că ”Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii”.

Reprezentanţii AEC au scris, sâmbătă, pe pagina de Facebook că este grav faptul că în 2018 premierul „promovează atitudini care ne aduc aminte de vremurile de mult apuse”.

„Considerăm extrem de grav faptul că în anul 2018 şeful guvernului promovează public atitudini care ne aduc aminte de vremurile de mult apuse. Conform art. 6, alin. (2) din Statutul Elevului “Elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnităţii şi personalităţii proprii”, fapt ce interzice din start orice comportament care poate aduce atingere integrităţii fizice sau psihice a elevilor, mai ales din partea profesorilor, persoane care ar trebui să le deschidă perspectivele, să îi determine să îndrăznească, să îşi asume riscuri. Or, acestea nu se pot cultiva prin instituirea unei culturi a fricii. Suntem de părere că respectul este ceva ce se capătă prin fapte, nu prin impunere”, scriu reprezentanţii AEC.

Aceştia îi solicită prim-ministrului Viorica Dăncilă să le ceară public scuze elevilor din România.

„Atâta timp cât persoanele de la conducerea ţării fac afirmaţii de genul acesta, considerându-le normalităţi, nu ne putem aştepta la o schimbare a paradigmei în educaţie, cu atât mai puţin la o adaptare a sistemului de învăţământ, alături de mentalităţile care îl constituie, la cerinţele şi aşteptările secolului al XXI-lea”, mai spun reprezentanţii AEC.

Viorica Dăncilă a refuzat vineri să se prezinte la Cotroceni, la întrunirea convocată de preşedintele Klaus Iohannis, pe tema medierii dintre Guvern şi BNR.

Sefa Guvernului a spus, vineri, la România TV, cu privire la întâlnirea pe care ar fi trebuit să o aibă cu Klaus Iohannis la Cotroceni,  că preşedintele a chemat-o „să o certe ca pe un elev”.

”Domnul președinte dădea senzația că mă cheamă la școală, sunt prim-ministrul României și nu pot accepta acest lucru”, a mai spus Dăncilă.

Referindu-se la o posibilă prezenţă în şedinţa de Guvern a lui Klaus Iohannis, premierul a spus că „domnul preşedinte trebuie să anunţe dacă vine la şedinţa de guvern şi trebuie să fie pe ordinea de zi un punct care să necesite prezenţa preşedintelui. Nu suntem la şcoală, ca să vină domnul profesor să ia elevii de urechi, suntem oameni responsabili”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS