Elevii, după ce Guvernul a promis transport gratuit: Legea nu rezolvă problema rutelor interjudețene

Mai multe asociații de elevi din România reclamă că, deși Guvernul a emis o ordonanță prin care aceștia beneficiază de transport gratuit, totuși legea nu rezolvă problema copiilor navetiști care circulă cu transportul interjudețean, conform unui comunicat transmis luni.

„În ciuda faptului că măsurile adoptate de autorități par a fi în beneficiul elevilor, în realitate gratuitatea pentru anumite tipuri de transport nu acoperă necesitățile de care beneficiarii primari ai educației au nevoie și nu rezolvă problema adevărată cu care aceștia se confruntă. Ordonanța acordă elevilor gratuitate pentru transportul local și feroviar, dar nu rezolvă situația elevilor navetiști care pierd sute de lei lunar. Articolul 84, alin. (1) din Legea educației naționale nr.1/2011 care prevedea dreptul tuturor elevilor de a beneficia de transport județean redus cu minimum 50%, a fost modificat astfel încât acest drept să nu mai existe, sintagma “județean” fiind eliminată din textul de lege. Adică, elevilor nu li se mai poate acorda niciun fel de facilitate pentru transportul județean și interjudețean rutier, care este, de altfel, și cel mai des utilizat mod de a călători”, subliniază elevii.

Reamintim, prin Ordonanța de urgență nr. 70/2020 au fost adoptate măsuri privind transportul rutier județean de persoane și transportul elevilor. Potrivit acesteia, operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport, sub sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane prin curse regulate la nivel județean, respectiv retragerii licenței de traseu, în cazul transportului interjudețean.

Potrivit sursei citate, o altă modificare cu un efect negativ adusă la art.84, mai specific alin. (3), este reprezentată de faptul că doar elevilor ce nu au o unitate de învățământ în localitatea de domiciliu, li se va deconta integral naveta.

„De exemplu, în cazul în care un elev din mediul rural dorește să meargă la un liceu de la oraș pentru o educație de mai bună calitate sau pentru că dorește să urmeze un profil vocațional pe care îl găsești în foarte puține unități de învățământ, acesta nu poate beneficia de acoperirea costurilor de transport dacă în localitatea de domiciliu există liceu, fie el cu filieră vocațională sau nu. Înainte de această modificare, elevii puteau alege orice liceu pe o rază de 50 de kilometri, pentru a studia specializarea/filiera/profilul dorit, iar naveta urma să fie decontată integral. Ulterior adoptării OUG 70, elevilor li s-a luat șansa de a alege liceul dorit, pentru că statul va deconta naveta doar pentru cei care nu au liceu în localitatea de domiciliu, iar accesul la educație va fi blocat pentru zeci de mii de elevi”, explică liderii elevilor.

În plus, ei spun că modalitatea de finanțare pentru acordarea acestor gratuități prevăzute în ordonanța menționată nu este una care avantajează elevii proveniți din familii cu posibilități materiale reduse, „întrucât vorbim despre decont și nu de acordarea reducerii/gratuității”.

„Pentru a se deconta suma pe care elevul a plătit-o în vederea achiziționării unui abonament/bilet, acesta trebuie să dispună de acei bani, altfel acea facilitate pentru transport nu se aplică pentru că elevul nu va avea banii necesari pentru a achiziționa în primă instanță”, menționează asociațiile.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS