Elevii claselor a VIII-a susţin Evaluarea Națională

Peste 153.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt aşteptaţi să susţină probele din cadrul Evaluării Naţionale, care va începe – astăzi – cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Testarea este structurată în două subiecte mari, cu două texte la prima vedere pe baza cărora elevii trebuie să răspundă la mai multe întrebări.

Subiectele primite de elevi la probele Evaluării Naționale se vor publica, în zilele de examen, în jurul orei 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Examenul va continua mâine cu proba la Limba Maternă pentru elevii care aparţin minorităţilor.

Miercuri, este programată proba la Matematică.

Ponderea Evaluării Naționale pentru admiterea la liceu este de 75%, restul de 25% fiind ponderea notelor din școala generală.

În zilele în care se susțin probele de la Evaluarea Națională, candidații trebuie să se prezinte în sala de examen până la ora 8.30 dimineața, urmând ca la 9.00 să înceapă proba, care durează două ore, până la 11.00.

Potrivit regulilor, candidații nu au voie să intre în săli cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau poşete, care trebuie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învăţământ.

De asemenea, candidaţii nu au voie să aibă manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Nu au voie să aibă telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet, la reţele de socializare, şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Candidaţii nu au voie să comunice între ei sau cu cineva din exterior, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Candidaţii semnează un proces-verbal în care se regăsesc aceste reguli.

Încălcarea regulamentului este considerată fraudă sau tentativă de fraudă, iar candidaţii care încearcă să fraudeze vor fi eliminaţi de la probă, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, candidaţii eliminaţi vor primi nota 1.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS