Confidenţialitate

Elena Udrea și Ioana Băsescu, trimise în judecată în dosarul privind finanțarea campaniei din 2009

Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, dar și fostul jurnalist Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în dosarul vizând finanţarea campaniei electorale din 2009.

Elena Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării și Turismului, este acuzată de instigarea la luare de mită – 2 fapte și de spălare de bani – 5 fapte.

Ioana Băsescu, notar public, este trimisă în judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte)

Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În același dosar mai sunt trimiși în judecată Gheorghe Nastasiala data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru luare de mită,  Victor Tarhon, la data faptei președintele Consiliului Județean Tulcea, pentru luare de mită și Silviu Ioan Wagner, fost director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare,

Ce spun procurorii DNA

Potrivit procurorilor, în 2009, în contextul campaniei pentru alegerile prezidențiale ar fi fost strânse sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală. Banii au fost folosiți, spun procurorii, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Procurorii DNA susțin că Elena Udrea era cea care ținea legătua cu persoanele care obțineau ilegal banii și cu prestatorii de servicii legate de campanie. Fostul ministru ”coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare.”

Anchetatorii menționează că banii ar fi fost disimulați prin contracte fictive.

În perioada octombrie – noiembrie 2009, inculpata Udrea Elena Gabriela, care îndeplinea funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, l-a determinat pe inculpatul Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului, să ceară și să primească suma de 918.864 lei de la reprezentantul unei societăți comerciale (om de afaceri), în schimbul asigurării plății unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare”, anunță DNA.

Contractele în valoare de 50 de milioane de euro erau încheiate cu autorități locale și erau finanțate de Ministerul Turismului. Era vorba de construirea de domenii schiabile și telegondole, în cadrul programului “Schi în România”.

Procurorii susțin că Elena Udrea era cea care stabilea prioritatea plăților.

Astfel, Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societății comerciale în schimbul asigurării finanțării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât și denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei)”, arată DNA.

”În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranșe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deși societățile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie națională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale. În realitate, suma de bani a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidați”, mai spun procurorii.

Tot în perioada octombrie – noiembrie 2009, Elena Udrea l-ar fi determinat pe inculpatul Tarhon Victor, președintele Consiliului Județean Tulcea, să-i ceară unui om de afaceri suma de 691.029,63 lei, pentru a asigura buna derulare a unor contracte și efectuarea la timp a plăților. ”Societatea omului de afaceri încheiase anterior cu Consiliul Județean Tulcea mai multe contracte finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.”

Omul de afaceri ar fi virat în conturile a 4 firme, în perioada 26 octombrie – 23 noiembrie 2009, în baza unor contracte fictive de consultanță și servicii de publicitate suma totală de 691.029,63 lei.

”Nici de această dată, serviciile respective nu au fost realizate în realitate, iar sumele de bani au fost folosite pentru plata unor servicii prestate în timpul campaniei electorale desfășurate în favoarea aceluiași candidat”, spun procurorii.

De ce este acuzată Ioana Băsescu

DNA susține că în decembrie 2009, Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui de atunci Traian Băsescu, ”i-a cerut inculpatului Wagner Silviu Ioan, director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, să achite o factură fiscală despre care a spus că reprezintă cheltuieli restante din campania pentru alegerile prezidențiale, care se desfășurase în toamna aceluiași an. În baza acestei solicitări, la data de 30 decembrie 2009, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan a încheiat un contract fictiv de prestări servicii cu o anumită firmă, în valoare de 419.000 lei, prețul menționat în cuprinsul contractului fiind indicat de inculpata Băsescu Ioana care a și intermediat încheierea tranzacției”, spune DNA.

”În baza acestui contract, la data de 16 februarie 2010 s-a realizat plata sumei de 119.000 lei, diferența de 300.000 lei nemaifiind virată din dispoziția inculpatului Wagner Silviu Ioan, ca urmare a faptului că nu a primit nici un document justificativ pentru suma achitată în avans. Și de această dată, serviciile respective nu au fost prestate, societatea reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan, neavând nevoie reală de publicitate (avea un obiect de activitate cu consumatori captivi și nu mai achiziționase niciodată publicitate de asemenea valoare)”, mai arată DNA.

Tot procurorii susțin că pe 19 februarie 2010 (la două zile de la încasarea banilor), firma respectivă a virat suma de 100.000 lei către o societate administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, care era în acea perioadă concubinul Ioanei Băsescu.

Între cele două societăți nu au existat în realitate nici un fel de operațiuni comerciale, iar prin transferul bancar s-a urmărit exclusiv ascunderea originii infracționale a banilor proveniți din prejudicierea societății de stat reprezentată de inculpatul Wagner Silviu Ioan”, spune DNA.

Suma de bani obținută ar fi fost folosită în interes personal de ”inculpaţii Băsescu Ioana și Francesco Giovanni – Mario pentru achitarea contravalorii unei excursii în Cuba și a cheltuielilor efectuate pe parcursul deplasării”.

Tot în acea perioadă (1 iulie 2009) ”inculpatul Francesco Giovanni – Mario, acționând în calitate de administrator și unic asociat al unei firme, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate media, având ca obiect lansarea a două posturi de televiziune cu tematică muzicală și punerea la dispoziție de echipamente și aparatură audio-video. Conform contractului, în schimbul acestor servicii societatea administrată de inculpatul Francesco Giovanni – Mario a încasat de la firma respectivă suma totală de 2.500.000 lei. Veniturile și taxa pe valoarea adăugată colectată în maniera de mai sus nu se regăsesc în declarațiile fiscale, iar impozitele corespunzătoare nu au fost plătite către bugetul de stat. Astfel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 735.098 lei (TVA în cuantum de 399.160 lei și impozit pe profit în cuantum de 335.938 lei)”.

”La instigarea inculpatei Băsescu Ioana, suma astfel obținută a fost folosită de inculpatul Francesco Giovanni – Mario pentru plata unor servicii prestate în campania electorală desfășurată în cursul anului 2009 pentru alegerea președintelui României. Transferurile bancare către firmele care au prestat serviciile au fost justificate prin contracte fictive care aveau ca unic scop ascunderea provenienței infracționale a banilor”, se mai arată în comunicatul DNA.

Ioana Băsescu l-ar fi determinat pe Francesco Giovanni – Mario să realizeze operațiuni fictive prin care suma de 735.098 lei provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală a fost transferată către trei firme, pentru a achita servicii prestate în cadrul campaniei electorale. Transferurile au fost intermediate de către Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana.

În acest caz a fost audiat ca martor, în 2016, și fostul jurnalist Dan Andronic. Potrivit procurorilor, acesta ar fi făcut mărturii mincinoase, ”prin care a urmărit să îngreuneze tragerea la răspundere penală a inculpatelor Udrea Elena Gabriela și Băsescu Ioana.”

Procurorii au dispus sechestru asigurător pe mai multe bunuri ale inculpaților.

”- bunurilor aflate în proprietatea inculpatei Udrea Elena Gabriela, până la concurența sumei de 1.609.893,63 lei
– asupra bunurilor aflate în proprietatea inculpatei Băsescu Ioana, până la concurența sumei de 119.000 lei.
– asupra bunurilor aflate în proprietatea inculpatului Francesco Giovanni – Mario, până la concurența sumei de 100.000 lei în vederea confiscării speciale raportat la infracțiunea de spălarea banilor și până la concurența sumei de 735.098 lei, raportat la evaziune fiscală, în vederea reparării pagubei”

Dosarul se va judeca la Instanța Supremă.

DNA a precizat că ”față de inculpatul Francesco Giovanni – Mario, om de afaceri, cercetat pentru infracțiunile de evaziune fiscală și spălare de bani (2 fapte) s-a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor într-un dosar separat”.