Confidenţialitate

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă definitiv de dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Instanța Supremă a respins calea extraordinară de atac

Instanța Supremă a respins calea extraordinară de atac formulată de procurorii DNA în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă astfel definitiv procesul în care fuseseră condamnate în primă instanță la 8, respectiv 5 ani de închisoare, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins ca nefondat recursul în casație, o  cale extraordinară de atac, prin care DNA a contestat decizia de încetare a procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris.

„Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva deciziei penale nr. 232/A din data de 11 iulie 2023, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.5230/2/2017. Definitivă”, conform deciziei Instanței.

Acţiunea procurorilor a fost posibilă pe baza deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care oferă posibilitatea judecătorilor români să nu aplice două decizii ale Curţii Constituţionale şi o hotărâre a Instanţei supreme privind prescrierea pedepselor, dacă prin acesta se încalcă dreptul UE.

În martie 2021, Elena Udrea  fusese condamnată la 8 ani de închisoarepentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor, iar Ioana Băsescu, fiica fostului președinte, primise 5 ani pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor. Elena Udrea execută în prezent la Penitenciarul Târgşor pedeapsa de 6 ani primită în dosarul Gala Bute.

Colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea