Confidenţialitate

Fugarele Elena Udrea și Alina Bica, reținute în Costa Rica | VIDEO

Citând Autoritatea de Investigații Judiciare din Costa Rica, presa din această țară anunță că fostul ministru Elena Udrea și Alina Bica, fosta șefă DIICOT, au fost reținute de Interpol.

Căutate de autoritățile din România pentru a fi încarcerate, cele două au fost ridicate, separat, de pe stradă, la San Jose.

Ambele au fugit în Costa Rica înainte de a fi condamnate definitiv în dosare diferite.

Elena Udrea are de ispășit 6 ani de închisoare cu executare pentru corupție în dosarul Gala Bute. La 27 iunie, aceasta a fost dată în urmărire internațională.

În schimb, Alina Bica a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.

Procedurile de extrădare nu se anunță unele simple.

România și Costa Rica nu au un tratat bilateral în acest sens. Totuși, țara din America Centrală a aderat la o convenție internațională care permite o asemenea procedură în cazul persoanelor condamnate pentru corupție.

Elena Udrea a născut recent în Costa Rica, iar avocatul acesteia declara că legislația nu permite separarea mamei de copilul său.

În context, amintim că extrădarea lui Sebastian Ghiță din Serbia vecină bate pasul pe loc. Afaceristul a fost reținut, la Belgrad, în aprilie anul trecut.

Știrea se actualizează

https://www.youtube.com/watch?v=9hdM3dQCaXA

După ce a fost în Costa Rica pentru a sta de vorbă cu Elena Udrea, jurnalistul Costin Ştucan a fost invitat în Deşteptarea.

Ziaristul Gazetei Sporturilor ne-a descris întâlnirea, dar şi viaţa de fugar a Elenei Udrea.

“Ne-a povestit o viaţă destul de depresivă în Costa Rica. Nu-i place nici muzica, nici limba, nici clima, nici mâncarea. A spus că nu se întoarce pentru că nu se simte în siguranţă în România. Nu vrea să facă închisoare în România, unde este persecutată. Dacă primeşte achitare în dosarul Gala Bute sau dosarul este trimis înapoi, a spus că se suie în primul avion şi vine în ţară. Stă într-un cartier civilizat, de expaţi, într-un bloc înalt, în care o chirie este minumum 2000 de euro pe lună”, a povestit jurnalistul Costin Ştucan.