Confidenţialitate

Elena Udrea, din închisoare: Am o problemă cu modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferat la noi

Fostul ministru Elena Udrea deplânge, într-un mesaj pe Facebook, modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferat la noi. Udrea susţine că mamele nu pot lua legătura cu copiii, nu-i pot vedea, ceea ce duce la adevărate drame umane care pot avea efecte pe termen lung asupra copiilor.

”Am o problemă cu modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferat la noi. Legislaţia privind executarea pedepselor cu închisoarea este nu doar total ineficientă, România având unul dintre cele mai mari grade de recidivă din Europa, ci şi anacronică, ilogică, aberantă, în anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevărate drame umane, drame care nu aduc niciun beneficiu societăţii, doar distrug vieţi”, notează Elena Udrea.

Fosta șefă a Turismului consideră că ”legea actuală nu face nicio diferenţă între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii şi o mamă condamnată pentru furt din magazine, ori abuz în serviciu, eventual cu un copil mic sau mai mulţi”.

”Nu doar ca în ambele cazuri vizitele se pot primi doar în condiţiile în care se foloseşte un “ dispozitiv de protecţie” un geam care ajunge să separe pe mamă de copilul ei, dar şi în ceea ce priveşte dreptul de a menţine contactul cu familia al deţinuţilor, tratamentul este identic”, mai scrie Elena Udrea.

Potrivit acesteia, posibilitatea de a ieşi din penitenciar este aceeaşi şi pentru un bărbat care merge să bea o bere cu rudele sale ca şi pentru o mamă care ar vrea sa îi fie alături copilului sau când este ziua lui de naştere, când merge în prima zi la grădiniţă sau la şcoală, când are un examen important, sau când are nevoie de alinarea mamei, pur şi simplu.

”Păstrarea şi consolidarea relaţiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoană care se află în închisoare. Dar cu atât mai mult trebuie ocrotită şi susţinută relaţia unui copil cu mama sa, când aceasta este obligată să lipsească o perioadă de timp de lângă copil. Legislaţia noastră nu are în vedere, în niciunul din aspectele pe care le tratează, situaţia copiilor al căror mame sunt în detenţie”, punctează Elena Udrea.

”Categoria de deţinuţi mame, mame de copii mici, nu există în viziunea legiuitorului nostru (…) Asta arată lipsa de înţelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emoţională a copiilor, evitând pe cât este posibil dobândirea de către aceştia a unui comportament de risc, în condiţiile în care este demonstrat cu studii recente, ultimul realizat anul acesta în Statele Unite, că copii ale căror mame sunt în detenţie rămân cu trauma pentru restul vieţii şi un procent important dintre aceştia ajung să încalce legea ei înşişi”, conchide fostul ministru.

Extrădată din Bulgaria, unde a fugit în ziua condamnării sale definitive, Elena Udrea execută sentința de şase ani de închisoare pentru corupție, primită în dosarul Gala Bute.

FOTO: Inquam/Octav Ganea