Confidenţialitate

Elena Udrea ar putea fi extrădată chiar și fără un tratat bilateral cu Costa Rica

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat joi că procedura în cazul Elenei Udrea şi al Alinei Bica, reţinute în Costa Rica, va parcurge etapele legale, adăugând că pentru el, fostul deputat nu reprezintă un subiect, fiind “un cetăţean care a comis infracţiuni, care a fost condamnat definitiv”.

“(…) Procedura îşi urmează firescul ei, fiţi de acord să nu facem din personajul despre care vorbiţi un subiect naţional. Un ministru al Justiţiei vorbeşte despre toţi în mod egal şi am văzut pe cineva foarte matinal care mă suna să declar despre Elena Udrea. Nu ăsta e rolul ministrului Justiţiei. Prin urmare, procedura va parcurge etapele legale. Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea. (…) Este un cetăţean care a comis infracţiuni, care a fost condamnată definitiv, care a fost dată în urmărire şi continuă procesul mai departe. De ce nu veniţi la foarte mulţi condamnaţi din străinătate care au acelaşi parcurs? Eu nu fac deosebire, ca ministru, indiferent că o cheamă, că îl cheamă, că nu ştiu ce, e aceeaşi procedură”, a declarat Tudorel Toader la intrarea în CSM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În luna iunie, însă, ministrul Justiției declara că extrădarea Elenei Udrea este posibilă chiar și în lipsa unui tratat bilateral în domeniul extrădării cu Costa Rica.

Mai exact, ministrul justiției a spus că „Lipsa tratatului bilateral nu împiedică procedura de extrădare, fie pe curtoazie și reciprocitate bilaterală, fie pe baza convențiilor la care România și Costa Rica sunt părți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Declarația ministrului justiției a fost făcută în luna iunie, imediat după ce Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul ”Gala Bute”.

Așadar, fostul ministru şi fosta şefă a DIICOT au fost plasate sub ordinele Curții Penale din San José.

Presa locală din Costa Rica a scris că – din cauza solicitărilor de azil depuse de Elena Udrea şi Alina Bica – cele două nu pot fi extrădate imediat.

Tribunalul ar putea să aprobe măsuri preventive, până când autoritatea pentru migraţie va decide dacă le acordă sau nu statut de azilant.

Elena Udrea, care ar fi dat naștere, recent, unei fetițe în Costa Rica, a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, luni, instituirea sechestrului pe toate bunurile mobile şi imobile deţinute de fostul ministru Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale.

Decizia a fost luată de magistraţi într-un alt dosar, cel în care Elena Udrea a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.

În ceea ce o privește pe Alina Bica, fosta şefă a DIICOT a cerut încă din ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum anunţa avocatul său, la Instanța Surepemă, la unul din termenele în procesul ANRP.

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului, a fost dată oficial în urmărire generală de Poliţia Română în luna iunie.