Confidenţialitate

Elena Lasconi, la Piața Victoriei: Îmi place să mă înconjor de oameni mai deștepți decât mine, asta face un lider | VIDEO

Ioana Ene Dogioiu a avut-o invitată, la Piața Victoriei, pe Elena Lasconi, actualul primar din Câmpulung, pentru a vorbi despre trecerea de la privat la stat și provocările cu care se confruntă cea pe care ascultătorii Europa FM au votat-o drept femeia de milioane.

Ce a împins-o pe fosta vedetă de televiziune să candideze la funcția de primar? Dorința de a nu mai vedea oameni triști și sărăcie, spune aceasta:

„M-am săturat să văd tristețe și sărăcie în jurul meu, oameni care stau cu capul plecat pe stradă sau oameni care se îmbracă în culori închise pe stradă și asta spune foarte multe despre starea de spirit din oraș. Aș vrea să văd oameni care zâmbesc.”

Nu este ușor să faci trecerea de la sistemul privat la cel de stat, mai ales din cauza lipsei de viziune din sistemul public, recunoaște Elena Lasconi:

„Ce m-a șocat: în primul rând e foarte grea trecerea de la sistemul privat la cel de stat, totul e pe încet și foarte încet, nu există viziune. Mi se pare că mai trebuie să treacă mulți ani până când oamenii să înțeleagă că primarul este la fel ca și medicul, nu este la program și trebuie să lucreze în interesul cetățeanului. Este o onoare că sunt pe acest scaun azi.”

Pentru a fi sigură că face o treabă bună, Elena Lasconi spune că și-a format o echipă de specialiști, pentru că doar așa potsă apară și rezultate pe măsură:

„Am considerat că așa se fac lucrurile, mie îmi place să mă înconjor de oameni pricepuți și chiar mai deștepți decât mine pentru că, de fapt, asta cred că ar trebui să facă un lider, să aibă o echipă în jur și cred că abia acum se învață în administrația de la Câmpulung cum e să lucrezi în echipă. (…) Și satisfacția este mai mare când faci în echipă, dar trebuie să învățăm asta.”

Noul job o face să se trezească foarte devreme, recunoaște invitata Ioanei Ene Dogioiu, însă nu se plânge de acest lucru:

„Azi dimineață m-am trezit la 4.00 și am avut impresia că parcă am dormit prea mult, m-am mobilizat și am plecat la primărie. (…) Nu vreau să fac din asta nu știu ce grozăvie, că stau între 12 și 14 ore la primărie, pentru că îmi place foarte mult, nu stau acum să mă plâng cât este de greu, ideea este să mă orientez către viitor.”

Provocările sunt la tot pasul și din toate direcțiile, mai spune Elena Lasconi, care a oferit și un exemplu despre ce înseamnă să concepi un plan pentru infrastructura din Câmpulung:

„Am încercat, ca să vă puteți imagina cât de rău stăm la capitolul ăsta, să văd dacă din cele 225 de străzi, dacă există una pe care aș putea să pun mâine asfalt, având certitudinea că pe dedesupt e totul în regulă. Nu există așa ceva. (…) Avem conducte vechi de 102 ani.”

O altă problemă, mai gravă, o constituie un depozit de deșeuri periculoase, de care edilul spune că nu se poate atinge din cauza legislației,care speră să fie schimbată în cel mai scurt timp:

„Deșeurile periculoase de pe platforma ARO, să fie schimbată Legea deșeurilor, există acolo o situație foarte alambicată cu o firmă care are depozitate deșeuri periculoase, multe cianuri. (…) Sunt aproape 1.500 de tone de deșeuri periculoase și nu ai cum să intri acolo pentru că sunt aceste chichițe legislative peste care nu poți să treci. Cred că am făcut mii de hârtii și mailuri către toți generatorii de deșeuri. (…) Acolo a fost un incendiu, plouă înăuntru, butoaiele unele nu mai au capace, altele au căzut de pe paleți. Aceste substanțe pe care nu le identifici, nu știi ce proces chimic poate avea loc și să se întâmple o nenorocire. (…) Dacă e nevoie, mă duc și mă mut pe treptele Ministerului Mediului și stau și eu legată cu lanțurile, alături de cei de la Greenpeace, încercând să rezolv problema.”

Cât despre cei care spun că petrece mult prea mult timp făcându-și griji pentru imaginea sa, Elena Lasoni are un singur răspuns:

„Eu am asta în sânge, nu-mi ia decât 30 de secunde sau maximum 5 minute și nu sunt preocupată de imagine. (…) Eu nu am fost la coafor de 2 ani, nu mă duc să-mi fac manichiura. Poate că trăiesc într-un palat de cleștar, dar tare mi-aș dori să veniți la mine acasă să vedeți că nu am loc să fac nici abdomene. Atunci când  ies din curte calc în aceleași gropi și în același noroi.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: