Elena Hosu – interviu la CSM pentru ocuparea funcției de procuror-şef adjunct al DIICOT

Elena Giorgiana Hosu – propusă de ministrul Justiţiei pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DIICOT, susţine marți interviul în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Giorgiana Hosu are peste 20 de ani vechime, ea activând ca adjunct al DIICOT și în perioada 2013-2015. Magistratul a instrumentat mai multe dosare importante, între care se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost anchetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la şapte ani de închisoare.

Alte dosare instrumentate de procuror sunt: cel al omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la opt ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie, cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”.

Pentru un timp a fost șef interimar la DIICOT, ținându-i locul Alinei Bica. Aceasta demisionase din funcție.

Hosu a candidat fără succes în 2015 la funcţia de procuror şef al DIICOT, pierzând competiţia în favoarea lui Daniel Horodniceanu.

Ulterior, în mai 2016, Giorgiana Hosu a depus o cerere la CSM prin care a solicitat încetarea activităţii la DIICOT, ea revenind la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Motivul pentru care Giorgiana Hosu a plecat în 2016 de la DIICOT a fost faptul că ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, nu a mai propus-o pentru un nou mandat în structura de conducere a Direcţiei.

În 2017, soţul Giorgianei Hosu, Dan Hosu, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de trafic de influenţă.

Ieri propusă pentru şefia Direcţiei Naționale Anticorupţie Adina Florea nu a reuşit să convingă plenul Consiliului: a primit aviz negativ de la CSM.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat dinainte că indiferent de impresia pe care le-o va face membrilor CSM, Adina Florea va fi propunerea pe care i-o va trimite președintelui Klaus Iohannis.

Foto: emaramures.ro

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS