”Electorata” se extinde, anunta ministrul Darius Valcov / Legea falimentului personal, analizata de Comisia Juridica

În Comisia de Buget Finanțe a Camerei Deputaților, ministrul Darius Vâlcov a anunțat că Guvernul vrea să extindă prevederile ordonanței privind re-eșalonarea creditelor – așa-numita ELECTORATĂ- și pentru românii care au venituri de până la 3000 de lei (pragul pentru venit aflat în vigoare fiind de 2200 de lei). În Comisia Juridică a Camerei Deputaților a fost analizat proiectul PSD privind falimentul persoanelor fizice. În acest context, reprezentanții Băncii Naționale atrag atenția că nu trebuie luate măsuri ‘cu dedicație’ pentru cei care au de rambursat credite în franci elvețieni pentru că ar putea cere sprijin și cei care au luat credite în euro.

În Comisia de Buget-finanțe a Camerei Deputaților, ministrul Darius Vâlcov a anunțat extinderea așa-numitei ‘Electorate’ și pentru românii care au venituri de până la 3000 de lei.

Ce înseamnă acest lucru?

De la 1 martie, persoanele care nu mai pot plăti creditele – și au venituri de până în 3000 de lei, pot beneficia de o re-eșalonare a ratelor timp de 2 ani.

Acum în vigoare este pragul de venit de 2200 de lei.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov a fost întrebat cu cât va scădea rata în respectiva perioadă de doi ani – AUDIO 1.

Însă, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, admite că, în final, sumele plătite de românii care au de achitat credite vor fi mai mari – AUDIO 2.

Ministrul Darius Vâlcov a mai spus că, odată modificată ‘Electorata’, numărul de beneficiari va crește cu 200 de mii de persoane.

Tot în Comisia de buget-Finanțe a Camerei Deputaților, asociațiile pentru protecția consumatorilor au porpus mai multe măsuri, cum ar fi convertirea creditelor din franci elvețieni în LEI sau înghețarea cursului de schimb valutar. Florentina Mihăiță a urmărit discuțiile – AUDIO 3.

O primă ședință a Comisiei Juridice a Camerei Deputaților privind Legea falimentului personal – și trei concluzii!

Prima: toți românii îndatorați, nu doar cei care au luat credite în franci elvețieni, au nevoie de această reglementare.

A doua concluzie: o lege bună nu va putea fi elaborată până săptămâna viitoare.

Și a treia concluzie: sistemul judiciar actual nu poate prelua toate dosarele de insolvență personală. Raluca Hatmanu a urmărit dezbaterile din Comisia Juridică – AUDIO 4.

În acest context, șeful direcției de supraveghere din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, a declarat în Comisia Juridică a Camerei Deputaților că decizia de a se împrumuta în franci elvețieni le-a aparținut în totalitate clienților.

Reprezentantul BNR a spus că, în aceste condiții, și românii care s-au împrumutat în euro ar putea cere ajutor pentru că și moneda europeană s-a apreciat semnificativ în ultimii ani – AUDIO 5.