Confidenţialitate

ELCEN avertizează că pierderile din rețeaua de termoficare s-au dublat în ultimul an

Compania ELCEN anunță creșterea pierderilor de agent termic din rețeaua de termoficare a Capitalei.

Acestea se află foarte aproape de valoarea maximă peste care devine practic imposibilă o garantare sigură și stabilă a alimentării cu energie termică și electrică.

„Faptul că sistemul de termoficare din București înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă și necesită o atenție deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp. Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră”, arată compania într-un comunicat.

În 2016 pierderile erau de 800 t/h, în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră, iar în 2020 pierderile au ajuns la 2.200 tone pe oră. Acest lucru a făcut ca sistemul să funcționeze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, au fost uriașe pentru a gestiona funcționarea unui astfel de sistem în condițiile de deteriorare în care se afla la acel moment, explică ELCEN.

Compania spune că a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an, de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h. În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparații semnificative în rețea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii și a furnizării energiei electrice în perioada următoare.