Confidenţialitate

eJobs: 1 milion de aplicații pentru un loc de muncă în ultima lună. Numărul s-a dublat | AUDIO

În ultima lună, s-a dublat numărul aplicațiilor pentru un loc de muncă, reiese din datele platformei de recrutare eJobs. Au fost 1 milion de aplicații față de 560.000 în aceeași perioadă a anului trecut.

Mulți și-au căutat alt domeniu de activitate, în condițiile în care numărul locurilor de muncă disponibile este în scădere,a spus în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, Bogdan Badea, CEO la eJObs.

”Dacă anul trecut aveam undeva constant: 30.000 -35.000 de locuri de muncă, acum cifra este spre 20.000, câteodată 17.000-18.000. Deci scăderea este undeva la: minus 50% numărul locurilor de muncă postate plus 100% numărul de aplicări. Ce observ, este o deschidere mai mare a românilor să își găsească un loc de muncă oriunde ar fi acesta. Văzând că nu prea mai există domeniul lor, domeniul HoReCa în acest moment este incert, sunt și câteva redeschideri, turismul la fel, oamenii s-au reorientat către locurile de muncă la-ndemâna lor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentantul eJObs a spus la Europa FM care crede că ar fi meseriile viitorului, după această pandemie de coronavirus:

”Tot ce înseamnă digital, tot ce înseamnă IT, programarea, că acolo sunt joburile viitorului și asta este clar.  Și nu numai la noi, ci la nivel global. Iar, pe zona de birouri, tot ce înseamnă call center. Totul se poate transforma în job de acasă pentru majoritatea industriei. Cred că în zona aceasta digitală trebuie să investim mai mult. La orice vârstă se poate învăța programarea.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Statul ar trebui să susțină financiar reconversia profesională. mai spune Bogdan Badea.

”În Polonia, 80% din suma pe care un om o investește în reconversie, în a învăța o nouă meserie, este suportată de statul polonez. Dacă și la noi s-ar face programe de reconversie profesională ca de exemplu: vrei să devii bucătar, te costă 3000 de lei, iar dacă 2500 de lei ar fi suportați de statul român și o persoană ar deveni bucătar, cred că foarte mulți oameni s-ar orienta să își găsească o nouă meserie și o nouă vocație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit datelor Ministerului Muncii, din cauza pandemiei de coronavirus, aproape 600.000 de români au, în prezent, contractele de muncă suspendate. Cei mai mulți angajați care au intrat în șomaj tehnic sunt din industria prelucrătoare, comerț și HoReCa.