Egipt: Presedintele Curtii Constitutionale va asigura interimatul

Egiptul va avea o noua constitutie, un guvern de tehnocrati si alegeri anticipate pentru presedintie si parlament.

Presedintele islamist Mohamed Morsi a fost inlaturat de la putere, dupa numai un an de mandat. Acest lucru a fost posibil in urma interventiei armatei, care a convenit impreuna cu opozitia si liderii religiosi un plan de masuri menit sa asigure tranzitia. Egiptul va avea o noua constitutie, un guvern de tehnocrati si alegeri anticipate pentru presedintie si parlament.

Fostul preşedinte al Egiptului se afla la o unitate a Gărzii Republicane din Cairo, care a fost încercuită de blindate ale armatei. El a comunicat pe o retea de socializare , spunind ca nu recunoaste lovitura de stat si a indemnat populatia sa opuna rezistenta in mod pasnic.

Un post de televiziune apartinind Fratiei Musulmane a fost inchis iar directorii sai au fost arestati, dupa inlaturarea lui Mohamed Morsi de la putere. Canal 25 transmitea manifestatiile pro-Morsi din Cairo si alte orase , precum si discursurile liderilor Fratiei Musulmane care denuntau interventia armate impotriva presedintelui ales. Au aparut si primele ciocniri intre oponentii si sustinatorii lui Morsi, in orasul Alexandria.

Pe de alta parte, liderul opozitiei Mohamed ElBaradei a declarat ca planul de masuri anuntat de armata relanseaza obiectivele primaverii arabe din 2011.

Statele Unite s-au abtinut pina acum sa critice interventia armatei egiptene, care l-a inlaturat de la putere pe Mohamed Morsi. Cu citeva minute inainte de a se anunta acest lucru, Departamentul de stat american a criticat atitudinea lui Morsi fara insa sa dezaprobe gestul armatei de a pune capat crizei care paralizase Egiptul. Faptul ca armata a anuntat organizarea de alegeri anticipate si revizuirea constitutiei , avind sustinerea clericilor crestini si musulmani, ar putea cistiga increderea si sprijinul Washingtonului, noteaza Reuters.