Egipt: 500 de sustinatori ai fostului presedinte Morsi, condamnati la moarte

În total, în boxa vinovaților au fost chemați 1.200 de oameni, în cadrul celui mai important proces de reprimare a susținătorilor lui Mohamed Morsi.

Decizie fără precedent a unui tribunal egiptean: peste 500 de susținători ai fostului președinte Mohamed Morsi au fost condamnați la moarte, anunță Agenția France Presse.

Anul trecut, Morsi a fost destituit de armată pentru violențele comise în cursul verii.

În total, în boxa vinovaților au fost chemați 1.200 de oameni, în cadrul celui mai important proces de reprimare a susținătorilor lui Mohamed Morsi. Toți sunt judecați pentru violenţele care au avut loc la jumătatea lui august 2013 în guvernoratul Al-Minya. Protestele de atunci au fost organizate de susținătorii lui Morsi care doreau revenirea LUI la putere, după ce liderul fusese destituit cu o lună înainte.

Judecătorii egipteni au decis să-i condamne la moarte pe 529 de acuzați. Cei mai mulți sunt fugari. Pe lista condamnaților se află numeroşi lideri ai Mișcării Frații Musulmani a lui Morsi, inclusiv liderul suprem Mohamed Badie.

Alte 700 de persoane urmează să apară în instanță mâine. Şi în acest lot, majoritatea acuzaţilor sunt fugari.

În Egipt, este pentru prima dată când atât de multe persoane sunt judecate într-un singur caz. În ultimele opt luni, noile autorităţi de la Cairo i-au vânat pe susținătorii lui Morsi. Mii de islamiști au fost arestați și judecați, iar în decembrie, Mișcarea Frații Musulmani a fost clasată drept ‘grupare teroristă’.

Cu toate acestea, susţinătorii lui Morsi continuă să iasă în stradă pentru a cere revenirea lui la putere. Nu de puține ori, acțiunile lor au degenerat în confruntări violente cu forţele de securitate.