Egipt: 42 de persoane impuscate in Cairo

Este o noua saptamana de conflicte in capitala Egiptului

Partizanii președintelui înlăturat de armată, Mohammed Morsi, organizaseră un protest în apropierea unei cazărmi din oraș.

Soldații au replicat deschizand focul.

Majoritatea celor uciși fac parte din Frăția Musulmană, organizație care a caștigat alegerile de anul trecut și din rîndurile căreia provine și Mohammed Morsi.

Aripa sa politică – Partidul Libertății și Justiției – îndeamnă populația să se revolte și susține că armata a furat Revoluția de-acum doi ani, soldată cu îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Participanții la protestul de astăzi susțin că armata a deschis focul fără avertisment. Înregistrări video au apărut pe mai multe site-uri de socializare de pe Internet. Ele înfățișează soldați care trag de la balcoane asupra mulțimii. Militarii folosesc arme automate.

De cealaltă parte, statul major al armatei susține că – citez – ‘un grup de teroriști înarmați’ ar fi încercat să forțeze intrarea în cazarmă. Numeroși lideri politici se tem că Egiptul a ajuns în pragul războiului civil.

Noi violențe soldate cu victime par, în momentul de față, de neevitat. O eventuală înțelegere politică a devenit și ea imposibilă, odată cu intervenția decisivă de săptămana trecută a armatei.

Frăția Musulmană a cerut guvernelor occidentale să intervină și să pună capăt masacrelor.

Egiptul, susține organizația, riscă să ajungă foarte repede în situația Siriei, unde un război civil întins pe mai bine de doi ani a făcut zeci de mii de victime.