Eforturi diplomatice intense pentru incetarea violentelor din Ucraina

Rusia își trimite un emisar la Kiev, unde se află 3 șefi de diplomații UE.

Președintele rus îl trimite pe Vladimir Lukin, oficial al Kremlinului responsabil cu respectarea drepturilor omului, să se implice în medierea crizei din Ucraina.

Potrivit presei moscovite, Vladimir Putin a luat decizia după o convorbire telefonică avută cu omologul său de la Kiev, contestatul Viktor Ianukovici.

Timp de 5 ore, acesta din urmă a purtat negocieri cu 3 șefi de diplomații europene (Germania, Franța și Polonia), ajunși noaptea trecută în capitala Ucrainei, unde se duc lupte sângeroase de stradă.

În prezent, potrivit Euronews, aceștia discută cu liderii opoziției.

Concluziile vor fi prezentate, în orele următoare, la Bruxelles, unde este programată o reuniune extraordinară.

Eforturile diplomatice nu sunt deocamdată vizibile în stradă, unde continuă confruntările cu focuri de armă.

Bilanțul ultimelor ore indică zeci de morți. Surse medicale, citate de postul american de televiziune CNN, susțin că s-au înregistrat peste 100 de decese.

Numărul demonstranților din Piața Independenței crește odată cu lăsarea serii.

Ministerul de Interne a sfătuit locuitorii Kievului să rămână în case. Primarul orașului și-a anunțat demisia din partidul aflat la Putere, care îl susține pe președintele Viktor Ianukovici, a cărui demisie este cerută insistent de opoziția prooccidentală. Edilul spune că a luat decizia în semn de protest față de ‘baia de sânge’ din oraș.

În acest context tensionat, unele regiuni ucrainiene, între care Crimeea, se declară autonome. Guvernatorul din Cernăuți, unde locuiesc în jur de 70.000 de etnici români, și-a dat demisia, iar Consiliul Regional a interzis Partidul Regiunior.