Efectul nocebo – cum poate fi influenţat tratamentul de sugestiile negative

Anumiți pacienți se simt foarte bine dupa ce iau un medicament, chiar dacă acesta nu are în realitate un efect care să trateze problema de sănătate. Se cheamă efectul Placebo.

Există însă și celălalt aspect – pacienți care sunt sceptici în ceea ce privește medicația și care prezintă efectele adverse ale unui medicament pentru simplul fapt că au citit prospectul sau pentru că li s-a spus despre posibilitatea apariției lor.

Este vorba despre efectul nocebo. Astfel, sugestiile negative sunt mai puternice decât cele pozitive și ne pot influența cu ușurință organismul. Cercetătorii spun că efectele adverse ale unui medicament pot apărea chiar și înainte de administrarea acestuia.

Studiile au arătat că pacienţii sunt foarte receptivi la sugestiile negative, această reacţie accentuându-se în situaţiile critice, precum perioada premergătoare unei operaţii sau o boala gravă.

Trebuie să știm că așteptările privind un anumit tratament au o putere foarte mare și că atunci când primim medicamente trebuie să credem în beneficiul pe care îl aduc și să nu ne gândim la efectele adverse pe care acestea le pot avea.