Efectul majorărilor de la 1 octombrie: alimentele se vor scumpi cu cel puțin 5 la sută (AUDIO)

Calculul aparține președintelui Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu care a explicat la Europa FM că majorările de preț de la pompă și din facturile de gaz și electricitate se vor vedea și în prețul produselor de la raft

Procentele de majorare vor veni în cascadă. De ce spun asta? Pentru că materia primă care intră în rețeta unui produs alimentar va fi influențată de transport să spunem, în primul rând. Pe de altă parte, procesatorul va avea influențe din punct  de vedere al  energiei electrice și al transportului. Pe cealaltă parte comerciantul va avea și el influențe din punct de vedere al creșterii prețului pe kilometru. Se transportă produsul finit de la procesator către magazin. Eu cred că până în 5 la sută vom avea o influență de creștere a prețurilor”, a spus la Europa FM, Dragoș Frumosu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prima lună de toamnă ne va aduce facturi mai mari cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh. Totodată, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare a Energiei, Emil Calotă, a anunțat că va crește și prețul gazelor pentru consumatorii casnici. Este vorba de o majorare de 6%. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.

Când veți alimenta, pregătiți-vă să dați mai mult. Pe 1 octombrie intră în vigoare a doua majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru. Pe data de 15 septembrie, când a avut loc prima majorare a accizei, petroliștii au scumpit carburanții cu 9 bani pe litru. Însă prețurile au fost modificate în sus chiar și înainte și după această dată.

Totodată, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR – indicele în funcție de care se calculează dobânzile. Robor la 3 luni a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS