Confidenţialitate

Efectele ninsorilor: Sute de localități fără curent electric și zeci de mașini înzăpezite

Ninsorile neobișnuite de la sfârșitul lunii aprilie au lăsat în beznă sute de localitați, majoritatea din Moldova. Zeci de mii de abonați din jumătatea de est a țării sunt afectați. Echipele de intervenție fac față cu greu acestor probleme.

Zeci de mașini au rămas înzăpezite pe mai multe drumuri din jumătatea de est a țării. Inclusiv ambulanțele au rămas blocate în nămeți.

Un COD GALBEN de vânt puternic, ninsori şi strat de zăpadă, mai este valabil până vineri după amiază la 14.00. Sunt afectate judeţele Suceava, Harghita, Neamţ, Iaşi, Sibiu, Braşov, Covasna, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galaţi, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Brăila şi Tulcea.

Doar că veștile proaste nu se opresc aici. Meteorologii au emis o informare meteo de brumã şi îngheţ la sol, dar și vreme deosebit de rece. Informarea este valabilă până sâmbătă dimineață la ora 09.00.

Vaslui

Una dintre cele mai grave situații este în județul Vaslui. Tot orașul Bârlad a rămas fără energie electrică. Inclusiv spitalele și alte instituții publice nu au curent, transmite corespondentul Europa FM, Sorin Saizu.

Peste 80 de comune nu au energie electrică de mai multe ore. Probleme cu alimentarea sunt și în orașele Vaslui, Negresti și Huși. Cea mai gravă situație este la Bârlad acolo unde întreg orașul a rămas fără energie electrică. Se încearcă acum conectarea consumatorilor de aici la rețeaua de electricitate din Bacău.

Potrivit reprezentanților Delgaz, cele mai mari probleme din zonă Moldovei sunt în județul Vaslui, unde, practic nu există unitate administrativ teritorială care să nu se confrunte cu întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Echipe ale companiei de furnizare a energiei electrice se află în teren pentru remedierea defecțiunilor, însă ”anumite lucrări necesită timp pentru realizarea în sigurantă, atât pentru consumatori, cât și pentru electricieni”, spun oficialii companiei.

Nici zona centrală şi de nord a Moldovei nu avea curent electric în această dimineață: 94 de localități din 5 județe erau nealimentate total sau parţial cu energie electrică. Nu aveau lumină 57 de localităţi din Bacău, 17 din Iaşi, 10 din Suceava, 6 din Botoşani şi 4 din Neamţ. Echipe ale companiei de furnizare a energiei electrice se află în teren pentru remedierea defecţiunilor.

Tot în Vaslui, un autocar cu zeci de pasageri din Republica Moldova a rămas înzăpezit, vineri, între Vama Albiţa şi Huşi, iar o cisternă s-a răsturnat pe acelaşi sector de drum.

Autorităţile caută soluţii pentru salvarea persoanelor rămase izolate. Iar un copil care urma să ajungă pentru un transplant la Iaşi împreună cu mama sa a fost recuperat de pompieri din maşina rămasă blocată în zăpadă. Aceștia au fost duși în condiţii de siguranţă la Huşi.

Vrancea

Mai bine de jumătate din județul Vrancea e în beznă. Sunt zeci de localități fără curent electric, după ce viscolul a pus la pământ stâlpi de electricitate și a rupt fire de distribuție a curentului. O ambulanță și 10 mașini au rămas blocate pe un drum național din cauza unui arbore căzut pe șosea. Abia după câteva ore, în jurul orei 11.00, autoritățile au luat copacul de pe șosea, astfel încât mașinile să-și continue drumul, transmite corespondenta Europa FM, Claudia Toader.

Peste 28.000 de gospodării nu aveau curent electric, în această dimineaţă. Afectate sunt 55 de localități din cele 73 câte sunt în județ, inclusiv în toate orașele și în Focșani, unde cartiere întregi sunt în beznă de ore bune. Unele localități sunt nealimentate cu energie electrică de mai bine de 24 de ore, iar angajații de la Electrica nu fac față solicitărilor.

Remediază o avarie, dar apare alta şi sunt nevoiţi să o ia de la capăt, totul fiind îngreunat de vântul care continuă să sufle cu putere.

Brăila

Aproape 7.000 de gospodării erau nealimentate cu energie electrică și în judeţul Brăila – din cauza avariilor apărute în reţelele de distribuţie, în urma ninsorilor. Din cauza vântului puternic, nouă copaci au fost doborâţi la pământ în ultimele ore; echipajele ISU intervin pentru îndepărtarea acestora.

În acest moment, pe drumurile din judeţul Brăila se circulă îngreunat, însă nu sunt drumuri blocate.

Buzău

Intervenții de urgență în județul Buzău: 10 ore a durat o operațiune în zona Bisoca și Sărulești pentru preluarea a patru persoane care au nevoie de dializă. În jurul orei 5.00, în această dimineață, doi dintre bolnavi au fost aduşi la o ambulanţă, iar pentru preluarea celorlalţi doi echipajele medicale aşteaptă un utilaj pentru a curăţa drumul; zăpadă în zonă ajunge chiar şi la doi metri.

În judeţul Buzău, în această dimineaţă, pe drumurile naţionale şi judeţene din zona de munte se circulă îngreunat: drumarii susțin că au fost împrăştiate zeci de tone de materiale antiderapante. Din cauza viscolului, în judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică sate din 8 comune.

Iași

Șapte tronsoane de drumuri județene sunt blocate și în județul Iași. Marea problemă o reprezintă, potrivit oficialilor de la drumuri județene, copacii care s-au rupt din cauza viscolului și a zăpezii.

La Roșcani sunt șase mașini înzăpezite, dar utilajele de deszăpezire pot ajunge la ele abiua peste jumătate de oră.

Neamț

În județul Neamț, drumul național 15 D Piatra Neamţ – Roman a fost închis dimineață. La fel și mai multe tronsoane de drmuri județene. De câteva ore o ambulanță este blocată într-o zonă în care sulurile de zăpada formate din cauza viscolului au un metru. Sunt însă și alte dificultăți la intervențiile echipajelor medicale care nu pot ajunge la pacienți.

Mai multe persoane care au nevoie de dializă așteaptă să fie duse la unitățile sanitare cu ajutorul șenilatelor și a autospecialelor militare.

Galați

Se raționalizează apa în Galați. Din cauza avariilor, în rețeaua de energie electrică din tot județul, stațiile de captare a apei de la Vadu Roșca şi Salcia Lieşti nu mai functionează. În municipiul Galați s-a trecut doar pe captarea de suprafață. Aşa că se reduce presiunea la apă în tot orașul pâna la ora 17.00, apoi se revine la normal pâna la 22.00 şi apoi se restricționează iar. Restricții de furnizare a apei vor fi imouse și la Tecuci și Târgu Bujor, dar și în mai multe localitați rurale.

Traficul feroviar

Traficul feroviar între staţiile Petroşani-Baniţa şi Tecuci-Mărăşeşti este blocat, patru trenuri fiind afectate, după ce au căzut copaci pe liniile de contact. C

Potrivit CFR, între staţiile Petroşani şi Baniţa circulaţia feroviară este temporar întreruptă, din cauza unui copac căzut care a afectat linia de contact. Echipele de intervenţie se află la faţa locului şi lucrează pentru înlăturarea copacului.

Trenurile IR Bucureşti Nord – Târgu Jiu şi IR Constanţa – Arad staţionează în staţiile adiacente până la redeschiderea circulaţiei. De asemenea, circulaţia feroviară este întreruptă şi între staţiile Tecuci şi Mărăşeşti, trenurile IR Iaşi – Bucureşti Nord şi IR Bucureşti Nord – Iaşi fiind afectate.

Pe de altă parte, s-a redeschis circulaţia între staţiile Târgu Ocna şi Oneşti, iar trenurile R 5202 Suceava – Paşcani, R 5201 Mărăşeşti – Miercurea Ciuc, IR 1541 Iaşi – Braşov vor ajunge la destinaţii cu întârzieri.

Drumuri închise

Mai multe tronsoane de drumuri naționale sunt închise din cauza zăpezii și a viscolului, anunță Centrul Infotrafic.

– DN 24 Vaslui – Iași. Sectorul închis se află între localitatea Solești, din județul Vaslui și localitatea Coropceni, din județul Iași. În această zonă acționează utilajele de deszăpezire ale CNAIR SA, pentru remedierea situatiei.

– DN26 Folteşti – Blăgeşti, în judeţul Vaslui;

– DN24D Bălăbăneşti – Cuca, în judeţul Galaţi,

– DN24A Murgeni – Fălciu, în judeţul Vaslui;

– DN24B Albiţa – Huşi, judeţul Vaslui;

– DN2F Vlădia – Ivăneşti, în judeţul Vaslui;

– DN15D Piatra Neamţ – Roman, judetul Neamţ;

– DN24 Vaslui – Bucium, judeţul Iaşi;

– DN 24 C Vânători  – Petricani, judeţul Iaşi;

– DN11A Podu Turcului  – Bârlad, în judeţul Vaslui.

În judeţul Prahova, traficul rutier este blocat din cauza unui autotren care a derapat, pe DN1A Braşov – Cheia, la kilometrul 159+600 de metri.

În judeţul Iaşi, este restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 28A Târgu Frumos – Paşcani, din cauza ninsorii viscolite.

În județul Constanța, din cauza vântului puternic, sunt suspendate manevrele în toate porturile de la Marea Neagră.