Efect embargo Rusia: Pierderi de sute de milioane de euro pentru producătorii români de legume și fructe

După ce Rusia a impus embargo asupra produselor alimentare din Uniunea Europeană, românii nu doar că nu mai exportă în Rusia, dar nu mai ajung nici pe piața europeană.

Producătorii români de legume și fructe au fost loviți din două părți, după ce Rusia a interzis importurile din Uniunea Europeană. Pe de o parte, nu mai au loc în magazinele din statele comunitare. Comenzile din România sunt în prezent anulate, afirmă președintele OIPA Legume-Fructe, Aurel Tănase. Pe de altă parte, legumele și fructele autohtone nu mai ajung nici în supermarketurile din țară, întrucât comercianții aplică formula ‘dictează prețul mai mic’, afirmă Aurel Tănase.

Prin urmare, în acest moment, în depozite s-au adunat stocuri uriașe, iar marfa se strică. Practic, producătorii români au pierdut până acum jumătate din recoltă.

OIPA a cerut sprijinul Ministerului Agriculturii, care le-a promis că va notifica Bruxelles-ul. Potrivit lui Aurel Tănase, Comisia Europeană ar putea oferi compensații bănești tuturor producătorilor comunitari care înregistrează pierderi. Pentru situația de criză, așa cum este cea de acum, Comisia Europeană are un fond anual de peste 430 de milioane de euro.