Edward Snowden cere, intr-un mesaj de Craciun, incetarea monitorizarii masive a comunicatiilor

Discursul fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională a fost difuzat în Marea Britanie ca alternativă la mesajul de sărbători al reginei Elisabeta a II-a.

‘Un copil născut astăzi nu va mai avea nicio idee despre protejarea vieţii private. Nu va şti niciodată ce înseamnă un moment privat, un gând neînregistrat’, a spus Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani.

Fostul consultant al Agenţiei americane de Securitate Națională a dezvăluit modul în care milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv oficiali, au fost spionați.

Într-un mesaj video difuzat de Crăciun în Marea Britanie de postul de televiziune Chanel 4, Edward Snowden a făcut referire la George Orwell și a declarat că tehnicile de supraveghere descrise de acesta ‘erau nimic în comparație cu ce există în prezent’.

În urmă cu câteva zile, Edward Snowden aprecia, într-un interviu publicat de The Washington Post, că misiunea sa a fost deja îndeplinită: datele pe care le-a dezvăluit au condus la reconfigurarea politicilor americane de spionaj.

De altfel, preşedintele Barack Obama spunea recent că are în vedere unele schimbări pentru a asigura echilibrul între securitatea cetăţenilor şi protejarea datelor private.

Fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională a primit azil politic temporar în Rusia după ce a dezvăluit informaţii despre programul de spionaj.