Confidenţialitate

Eduard Hellvig, confirmat director al SRI

Combaterea corupției și dezvoltarea capacității de apărare a siguranței naționale – sunt principalele priorități anunțate de noul șef al SRI. (AUDIO)

Proaspăt votat la șefia Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig a vorbit despre așa-numita Lege Big Brother.

Noul director al SRI a precizat că subiectul va fi discutat marți, în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării care va fi prezidată de președintele Klaus Iohannis.

Hellvig a fost întrebat cum ar trebui să arate pachetul de legi privind securitatea națională și a spus că ‘trebuie să găsim un echilibru între drepturile și libertățile cetățenilor și necesitatea de a fi operaționali din punct de vedere al activității SRI’. (AUDIO)

Pe de altă parte, Eduard Hellvig a precizat că din momentul în care va deveni director al SRI va renunța la calitatea de membru al Partidului Liberal.

În altă ordine de idei, a subliniat că va colabora cu generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Rezultatul votului era previzibil – mai toate grupurile parlamentare anunțaseră că aveau să îl susțină pe Eduard Hellvig. Singurul care a ridicat un semn de întrebare este unul dintre foștii săi șefi pe linie de partid, Călin Popescu Tăriceanu. (AUDIO)

Eduard Hellvig devine șef al SRI după o carieră politică de aproape 10 ani, timp în care a obținut două mandate de europarlamentar și unul de ministru al Dezvoltării Regionale.

În politica mare a intrat ca membru al Partidului Conservator condus la acea vreme de Dan Voiculescu, după care s-a mutat la PNL. Aici i-a câștigat încrederea lui Crin Antonescu, însă după retragerea acestuia, a devenit un apropriat al lui Klaus Iohannis.

Deși este doctor în Științe Politice, din 2009, Eduard Hellvig a deținut în ultimii ani nenumărate funcții care au avut legătură cu securitatea națională.

În Parlamentul de la București a fost secretar membru al Comisiei de Apărare, iar în cel de la Bruxelles, membru supleant în Subcomisia pentru securitate și apărare.

După ocuparea Crimeei de către Rusia, Eduard Hellvig s-a pronunțat pentru creșterea bugetului Ministerului Apărării.

A salutat decizia autorităţilor române de a cere NATO să aprobe instalarea unui comandament la noi în țară, dar aprecia într-un articol publicat pe blogul Adevărul, anul trecut, că ‘decizia e sabotată în primul rând de lipsa de competenţă, de credibilitate şi de responsabilitate a celor ce deţin puterea în România’.

Eduard Hellvig crede că România ar trebui să ia exemplul Poloniei care a decis să investească masiv în achiziții militare.

Mai mult, scrie Eduard Hellvig, România şi Polonia ar trebui să facă un tandem și să își asume în actualul context regional, un rol pe care alte state europene nu sunt capabile să-l îndeplinească.

De menționat, că președintele Klauss Iohannis a ales să viziteze Polonia în următoarele săptămâni, dar și Ucraina.