Confidenţialitate

Ediție Specială: Care ar fi, de fapt, miza negocierilor dintre PNL, USR Plus și UDMR și cine va ceda | VIDEO

Dan Barna le-a făcut o ofertă publică lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor, PNL, USR-Plus şi UDMR s-au întâlnit din nou, dar nu s-au înţeles. Ce urmează? Alice Iacobescu şi Cătălin Striblea încearcă să aflerăspunsurile, într-o ediţie specială, în direct, la Europa FM.

În direct a intrat și Gheorghe Falcă, vicepreșdintele PNL, care a declarat că și-ar dori să vadă o negociere cât mai rapidă între cele trei partide de dreapta:

„Sper că într-un timp destul de scurt, cei care și-au asumat negocierile să finalizeze aceste negocieri. Ar trebui să finalizăm negocierile pe programul de guvernare, pe structura Guvernului și abia mai apoi pe ce înseamnă oameni. (…) Sunt și eu dezamăgit, cred că ar trebui să depășim foarte rapid acest impas.”

Problema negocierilor a constat faptul că la întâlnirile dintre partide au participat și liderii formațiunilor politice, este de părere Gheorghe Falcă:

„Eu cred că liderii trebuiau să fie separți, ei să vină doar în faza finală. Puteam să spunem aici nu ne-am armonizat, hai să găsiți liderii, într-un termen scurt, un compromis.”

Sebastian Lăzăroiu, sociolog și fost consilier prezidențial, a spus, la Europa FM, că, indiferent de mizele actuale, funcția de președinte al Camerei Deputaților nu este nici pe departe atât de importantă pe cât pare din negocierile partidelor:

„Funcția de președinte al Camerei Deputaților nu este nici pe departe cum este prezentată în presă. De pe poziția asta a fost exclus din partid Valeriu Zgonea, la fel s-a întâmplat cu Adrian Năstase, deci nu are nicio influență președintele Camerei fără o majoritatea în Biroul permanent al Camerei. (…) Eu suspectez că USR Plus nu-și dorește funcția asta, eu cred că l-au prins pe Orban la îngesuială și încearcă să obțină mai mult în Guvern.”

Jurnalistul politic Sebastian  Zachman a intrat și el în dialog cu Alice Iacobescu și Cătălin Striblea și a explicat de ce au eșuat, până acum, negocierile dintre PNL, USR Plus și UDMR:

„Știu că Ludovic Orban nu vrea să renunțe la șefia Camerei Deputaților, de asta au eșuat și negocierile de astăzi. Ludovic Orban are  nevoie de un cumul de funcții acolo. Pur și simplu nu vrea să renunțe putere și vede prin acest fotoliu o asigurare că rămâne șef la partid.”

Liderul PNL este însă susținut de foarte mulți liberali, mai spune Zachman, care adaugă că începe să se formeze o altă tabără, împotriva lui Orban:

„Sunt mai multe tabere în partid, majoritatea liderilor locali îl susțin pe Ludovic Orban. Pe de altă parte, există și lideri care se coalizează în aceste zile împotriva lui Orban, așteaptă momentul oportun. Dincolo de relația de partid mai există și relația destul de tensionată dintre Ludovic Orban și Klaus Iohannis.”

Despre tensiunile dintre Orban și Iohannis a vorbit Sebastian Lăzăroiu, care a explicat de ce șeful PNL nu este agreat de șeful statului:

„Eu cred că Ludovic Orban nu a fost niciodată un politician popular, cu carismă. Intrând la guvernare cu PNL, a venit năpasta asta cu pandemia, el oricum nu era un tip credibil și criza asta l-a erodat. (…) E o alegere proastă Cîțu pentru că și el a trecut prin aceeași poveste ca și Orban, e un prost comunicator politic nu are niciun fel de experiență.”

În timpul discuției a intervenit și Cosette Chichirău, deputat USR, pentru a spune ce își doresc cei din USR Plus de la Ludovic Orban și de la PNL:

„Noi așteptăm un răspuns din partea colegilor de la PNL, sunt mai multe soluții pe masă. Vrem să vedem că și colegii de la PNL vin cu bună credință în această alianță. Nu vom mai avea un guvern monocolor, suntem un partener de coaliție de guvernare și credem că PNLtrebuie să mai treacă un timp până să se obișnuiască cu această idee.”

Deputatul USR a mai spus, la Europa FM, că USR Plus vrea să vadă prin ieșirea publică a lui Dan Barna dacă liberalii îl susțin, într-adevăr, pe Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților:

„Noi testăm disponibilitatea domnului Orban de a face realmente un pas în spate. Pentru noi nu este o chestiune de susținere pentru Dan Barna sau pentru o altă persoană. Ne întrebăm ce vor liberalii, de fapt, pe cine suțin, îl susțin pe domnul Orban la președinția Camerei Deputaților, sau ca premier, sau este o negociere pe persoană fizică.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: