Confidenţialitate

ECUADOR: Orașe acoperite de cenușă după o erupție vulcanică

Erupţia vulcanului Sangay, situat în regiunea amazoniană a Ecuadorului, a acoperit, marţi, mai multe oraşe cu cenuşă, alimentând îngrijorările experților în sănătate publică.

Naţiunea sud-americană îşi revine încet după epidemia brutală de nou coronavirus, notează Reuters.

Vulcanul a erupt moderat timp de peste un an, exploziile având doar un impact redus din cauza locaţiei sale îndepărtate, dar o modificare recentă a curenţilor de aer a rezultat în deplasarea cenuşei spre regiunile de coastă, mai multe zone, inclusiv cel mai mare oraş, Guayaquil, fiind afectate.

“Cenuşa iese din vulcanul Sangay şi se răspândeşte în provincia Guayas şi observăm o cantitate de cenuşă care ajunge lângă Guayaquil”, a declarat expertul Benjamin Bernard, de la Institutul de Geofizică din Ecuador, care se aşteaptă ca erupţiile vulcanice minore să continue în zilele următoare, dar nu prevede o erupţie de mare intensitate.

Aeroportul din Guayaquil a oprit zborurile pentru curăţarea pistei, iar autorităţile au început să cureţe cenuşa din spaţiile publice pentru a evita potenţialele probleme respiratorii.

Drumurile au fost închise traficului în unele părţi ale provinciilor Los Rios şi Chimborazo.

“Acum trebuie să purtăm masca nu numai din cauza coronavirusului, ci şi din cauza cenuşei care acoperă tot Guayaquil”, a declarat o femeie de 30 de ani, care scotea cenuşa din curtea casei sale.

În martie şi aprilie, Guayaquil a suferit una dintre cele mai mari epidemii de coronavirus din regiune, care a copleşit sistemul de sănătate şi a forţat autorităţile să adune cadavrele în case.

Răspândirea maladiei a încetinit semnificativ. Bilanţul deceselor a scăzut la sub 10 pe zi, de la un vârf de 194.