Confidenţialitate

Economia Marii Britanii a crescut cu 16% în T3, peste așteptări

Revenirea economiei britanice a fost uşor peste aşteptări în trimestrul trei, încheiat în septembrie, însă deficitul bugetar a explodat din cauza crizei generate de pandemie, conform Reuters.

PIB-ul a înregistrat o creştere record de 16% în T3, faţă de o estimare anterioară de 15,5%, însă această revenire nu a reuşit să acopere prăbuşirea de 18,8% înregistrată în trimestrul al doilea, în contextul în care în perioada aprilie-iunie economia a suferit un declin puternic.

Biroul Naţional pentru Statistică a mai anunţat că Marea Britanie a luat împrumuturi record de circa 264 miliarde de euro în primele opt luni din anul financiar 2020, cu circa 208 miliarde de euro mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Deficitul Marii Britanii ar putea ajunge chiar la aproape 440 de miliarde de euro pentru anul 2020-2021, aproape de 20% din PIB, adică dublu faţă lovitura cauzată de criza financiară globală.

Datoria publică a crescut la circa 2.300 de miliarde de euro, adică 99,5% din PIB, reprezentând cea mai mare rată a datoriei raportată la PIB din 1962, conform Biroului Naţional pentru Statistică.