Economia a crescut în primul trimestru cu 5,7%. Investițiile au scăzut

Institutul Național de Statistică anunță că, în primul trimestru, economia a crescut cu 5,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Datele INS arată o accelerare a creşterii economice faţă de ultimul trimestru din 2016, când produsul intern brut al României a crescut cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Cel mai mult la această performață au contribuit domeniile IT și comunicații, creșterea depășind 15 %, faţă de primul trimestru din 2016.
De asemenea, serviciile administrative şi de suport au urcat cu peste 9%.

Totodată, sectorul comerţului a crescut în primul trimestru cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce industria – sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB – a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcţiile au înregistrat un declin de 0,6% faţă de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire şi pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

Totodată, rate mici de creştere faţă de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacţii imobiliare (+2,7%) şi administraţie publică (+2,9%).

Investiţiile nete realizate în economia românească au scăzut în primul trimestru din acest an cu 3,1% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016, până la 12,84 miliarde lei (2,84 miliarde euro), ca urmare a reducerii investiţiilor în utilaje şi pentru alte scopuri.

Valoarea bruta a PIB-ului din primul trimestru a fost de aproape 160 de miliarde lei.

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru, în principal de consum.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS