Confidenţialitate

Echipament unic în România, bazat pe inteligență artificială, cu care salvamontiștii din Gorj vor putea găsi persoanele înecate, aflate pe fundul apei | AUDIO

Salvamontiștii din Gorj vor avea un echipament cu ajutorul căruia pot găsi persoanele înecate care se află pe fundul apei. Echipamentul folosește inteligență artificială și este unic în România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aparatul portabil se folosește de un program de inteligență artificială și ultrasunete pentru a identifica trupurile de sub apă. Conform șefului salvamont România, Sabin Cornoiu, aparatul, care costă 10.000 de euro, este introdus în apă câțiva centimetri și îți arată exact unde se află un corp.

Singura restricție pe care o are este că înregistrează doar pe o arie de 50 de metri, iar trupul nu trebuie să fi intrat în descompunere. El identifică toate obiectele aflate în apă, dar dă semnalul doar dacă descoperă o formă apropiată de cea umană.

Salvamont Gorj mai deține o dronă subacvatică, ea putând transmite fotografii și imagini de sub apă. Mai deține, de asemenea, un echipament extrem de important, pe care salvatorii l-au folosit la ultimele inundații, respectiv, aruncătorul de coardă la distanță. Cu ajutorul lui, salvamontiștii au scos din apă o bătrână care fusese surprinsă de viitură.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cele 5 persoane de la bordul submarinului Titan mai au oxigen pentru 24 de ore. Un sonar a detectat sub apă bubuituri la intervale de 30 de minute | AUDIO