Confidenţialitate

Cele 5 persoane de la bordul submarinului Titan mai au oxigen pentru 24 de ore. Un sonar a detectat sub apă bubuituri la intervale de 30 de minute | AUDIO

Căutarea submersibilului Titan care a dispărut duminică în timpul unei călătorii spre epava Titanicului: Un sonar a detectat sub apă bubuituri la intervale de 30 de minute. Cele 5 persoane aflate la bord mai au oxigen pentru 24 de ore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un avion canadian implicat în operațiunile de căutare a detectat zgomote de “lovituri” la intervale de 30 de minute provenind din zona în care a dispărut submersibilul, potrivit unor e-mailuri trimise de Centrul Național de Operațiuni al Departamentului de Securitate Internă, obținute de publicatia Rolling Stone.

CNN, citând un document intern al guvernului american, a relatat, de asemenea, despre bubuituri. Este prima descoperire în cele trei zile de căutări.

Patru ore mai târziu, au fost desfășurate sonare suplimentare și zgomotele subacvatice – ca niște lovituri – s-au auzit în continuare”. Informația a fost confirmată de Paza de Coastă a Statelor Unite, care coordoneaza operațiunile de căutare.

Un „obiect dreptunghiular alb” ar fi fost localizat în apă și o navă va cerceta feedback-ul acustic. Un Rover va continua căutările, cablul pentru o posibilă recuperare fiind în așteptare.

În zonă va ajunge si o navă a Marinei canadiene cu o cameră de decompresie mobilă și personal medical. O navă franceză de cercetare, L’Atalante, echipată cu un robot autonom capabil să se scufunde până la 6.000 de metri e asteptata sa ajunga până miercuri seara. Robotul Victor este echipat cu două brațe și poate transmite imagini video și fotografii de foarte bună calitate.

Realizat din fibră de carbon și titan, submersibilul Titan al companiei OceanGate Expeditions are o lungime de 6 metri 70, o lățime de 2.80 metri și o înălțime de 2.50. Ambarcațiunea are un singur hublou pentru observare, si transporta turisti – contra cost – în explorări la mare adâncime.

Trapa submersibilului e zăvorâtă din exterior. Astfel, chiar dacă iese la suprafață și este reperat de operațiunile de căutare, pericolul nu a trecut, deoarece echipajul din interior va trebui să se bazeze în continuare pe oxigenul de urgență pentru a respira până când trapa va fi deschisă de echipele de salvare.

Sursa foto: Twitter / Terry Virts

Citește și: Avioane C-130 Hercules americane și canadiene, dar și un avion dotat cu sonar subacvatic caută submarinului Titan. Cine se află la bord? | AUDIO