Confidenţialitate

Marcel Boloș, despre E-Factura: Extindem perioada fără amenzi până la 1 iunie | AUDIO

Ministerul Finanțelor anunță că extinde perioada fără amenzi a sistemului e-Factura până la 1 iunie. Este o decizie care vine după consultări cu mediul de afaceri, spune ministrul Marcel Boloș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Finanțelor propune extinderea cu două luni a perioadei în care nu se aplică sancțiuni pentru cei care nu folosesc sistemul e-Factura la cererea mediului de afaceri. Reprezentanții acestuia au cerut timp suplimentar pentru adaptarea procedurilor și a sistemelor pentru transmiterea facturilor.

Marcel Boloș anunță că actul normativ care prevede că cei care nu transmit facturile în sistemul național vor fi sancționați de la 1 iunie, nu de la 1 aprilie, a fost pus în transparență publică și va fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Amenzile pentru firmele care nu transmit facturile în sistemul național de facturare riscă amenzi de la 2 mii 500 de lei la 10 mii de lei iar persoanele fizice riscă amenzi de la o mie la 2 mii 500 de lei.

Potrivit datelor oficiale de la lansarea programului și până acum au fost primite și livrate prin e-Factura peste 145 de milioane de facturi.

Marcel Boloș: „Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați de la 1 iunie 2024”

„Încă de la începutul implementării sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare strânsă și transparentă cu antreprenorii.

Nu am exclus că va fi nevoie de îmbunătățiri, tocmai de aceea ne-am angajat să fim flexibili și receptivi la feedback. Dovadă că reprezentanții mediului de afaceri au participat la ședințele noastre și au venit cu propuneri valoroase, care s-au și implementat de-a lungul timpului.

O nouă decizie care reflectă acest angajament este că 𝐚𝐦 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐬 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝟐 𝐥𝐮𝐧𝐢 𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐞𝐢 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐚𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬𝐚𝐧𝐜𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐮 𝐟𝐨𝐥𝐨𝐬𝐞𝐬𝐜 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥. Am pus astăzi în consultare actul normativ care reglementează acest aspect, pentru a fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.

Așadar, cei care nu țin cont de termenul-limită de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, vor fi sancționați de la 1 iunie 2024.

Este o prelungire solicitată de mediul de afaceri, pentru a permite persoanelor impozabile să își continue adaptarea procedurilor/sistemelor pentru transmiterea facturilor. Cu această ocazie, țin să îi încurajez pe toți cei care nu utilizează e-Factura să profite de timpul suplimentar pentru a se adapta la noile reglementări, care au intrat în vigoare încă de la 1 ianuarie.

Tot astăzi, am trimis îndrumări în SPV care cuprind pașii de făcut pentru utilizarea sistemului către toți cei care nu au raportat facturi până acum”, a scris Marcel Boloș pe pagina sa de Facebook.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: RAPORT NATO: România a alocat în 2023 doar 1,6% din PIB pentru Apărare, mai puțin din procentul de 2,5% promis de Klaus Iohannis la Madrid în iunie 2022 | AUDIO