După modelul torționarilor, vor fi cercetate crimele de la granița de vest a României

După modelul torționarilor, Parchetul va fi sesizat în legătură cu crimele comise la granița de vest a României, împotriva celor care încercau să fugă din țară în perioada comunistă.

Sesizările vor fi făcute de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului care, împreună cu Societatea Timișoara, va face o cercetare în acest sens.

Cercetarea va pune accent pe cazurile de încălcare a drepturilor omului şi pe abuzuri comise de agenţi ai sistemului totalitar împotriva celor care încercau să fugă în ţări din afara blocului socialist.

Se urmărește, astfel, o cercetare amănunţită pentru identificarea celor care au comis crime împotriva umanităţii pe ceea ce este numită „cea mai sângeroasă graniţă a Europei”.

Potrivit președintelui Societății Timișoara, Florian Mihalcea, vor fi identificați grănicerii care au tras, dar și comandanții acestora, urmând apoi ca dosarele să ajungă la Parchetul general, așa cum s-a procedat în cazul torționarilor.

Deşi nu se cunoaşte cifra oficială a refugiaţilor omorâţi la graniţa de Vest, numărul morţilor din România este mai mare decât cel din Cehia, spre exemplu.

De-altfel, Cehia a făcut o cercetare similară pentru frontiera cehoslovacă cu Austria și cu Germania.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS