Confidenţialitate

După luni de tensiuni, a început seria de discuții între Rusia și Occident. Prima întâlnire are loc la Geneva | AUDIO

În Elveția, a început, luni, seria de discuții între Rusia și Occident după o perioadă lungă de tensiuni în care NATO a cerut insistent și repetat Moscovei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina.

Prima întâlnire are loc la nivel de adjuncți ai miniștrilor de Externe din Rusia și Statele Unite, la Geneva. Urmează miercuri, la Bruxelles, primul Consiliu Nato-Rusia din 2019 încoace.

Înainte de întâlnirea cu adjunctul secretarului de stat american, Wendy Sherman, omologul rus Sergei Ryabkov a declarat că discuțiile vor fi dificile, dar vor fi abordate problemele de substanță.

Pentru Federația Rusă asta înseamnă că va cere din nou ca NATO să nu mai aibă niciun fel de acțiuni militare în apropiere de granițele sale.

Duminică seară, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, la mai multe posturi de televiziune americane, că rămâne de văzut dacă Moscova va alege să rezolve problemele prin diplomație sau prin confruntare cu masive  consecințe.

După întâlnirea de la Geneva, secretarul adjunct de stat american va merge la NATO, a precizat la Europa FM , Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO.

„Doamna Sherman va veni imediat după Geneva la Bruxelles, la NATO, pentru a informa aliații, ceea ce este un lucru care este întotdeauna apreciat și extrem de necesar.”

Miercuri, va avea loc primul Consiliu NATO Rusia, la Bruxelles, iar la discuții vor participa și militari.

Pricipala temă va fi situația Ucrainei, care se teme să nu fie invadată de Rusia.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Citește și: Mircea Geoană, înainte de Consiliul NATO-Rusia: Urmează o săptămână foarte, foarte importantă!