Confidenţialitate

După întâlnirea „pozitivă” cu Putin, președintele Franței ajunge la Kiev, pentru a discuta cu omologul ucrainean

Președintele francez Emmanuel Macron ajunge marți la Kiev, pentru un dialog cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski. După întrevedere prelungită de luni cu președintele rus Vladimir Putin, liderul de la Paris a spus că a declarat că discuțiile au fost “pozitive”.

Emmanuel Macron s-a declarat încrezător că Ucraina nu va fi invadată.

„Preşedintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a mă angaja în această logică şi de dorinţa sa de a menţine stabilitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a punctat Emmanuel Macron în cadrul unei conferinţe de presă comune, în care a menţionat „termeni de convergenţă” între Rusia şi Franţa, fără a da detalii.

La rândul său, Vladimir Putin a dat asigurări că este gata să facă totul pentru a se ajunge la compromisuri şi pentru a se evita o escaladare militară a conflictului ruso-occidental din jurul Ucrainei.

„De partea noastră, vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea”, a declarat Putin, asigurând că nici el, nici preşedintele Macron nu vor un război Rusia-NATO care „nu ar avea niciun câştigător”. „Trebuie găsită o soluţie pentru a ieşi din această situaţie”, a estimat liderul de la Kremlin.

Organizația Nord-Atlantică ia în considerare o prezenţă militară pe termen mai lung în Europa de Est, din dorința de a-şi consolida apărarea, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Pe fondul temerilor actuale, Marea Britanie va trimite alți 350 de militari în Polonia. Germania va mobiliza un contingent similar în Lituania.

Dincolo de Atlantic, după o întâlnire avută cu cancelarul german, președintele american a avertizat că o eventuală invazie a Ucrainei ar însemna sfârșitul gazoductului North Stream 2, prin care Rusia plănuiește să livreze gaze direct Germaniei printr-o conductă submarină care ocolește nordul Europei.

Liderul de la Washington nu a putut să explice concret cum va putea face acest lucru, dat fiind că americanii nu controlează acest proiect.

Citește și: Macron: Putin m-a asigurat de dorinţa sa de a menţine integritatea teritorială a Ucrainei