Confidenţialitate

După debarcarea cabinetului Tudose, social-democrații caută un nou premier

Rămas fără sprijinul politic al Partidului Social-Democrat, Mihai Tudose a demisionat de la cârma guvernului, urmare a disputei sale cu şefa Internelor, Carmen Dan, şi liderul PSD, Liviu Dragnea.

Se repetă scenariul de vara trecută, când Sorin Grindeanu a fost debarcat din cauza neînţelegerilor cu acelaşi Liviu Dragnea, care aseară admitea o stare conflictuală – care, citez, nu mai putea continua – atât între partid şi guvern, cât şi în interiorul cabinetului.

Plecarea lui Mihai Tudose atrage demisia întregului guvern.

Conducerea PSD se reuneşte, marți, într-o altă şedinţă, la ora 11.00, în care ar urma să desemneze un nou premier. După procedura deja cunoscută, şeful statului va chema din nou partidele parlamentare la consultări pentru formarea unui nou executiv.

În PSD, există temerea că misiunea nu va mai fi încredinţată partidului după aceste două eşecuri politice.

PNL şi USR susţin că alegerile anticipate sunt singura soluţie la actuala criză politică. Până vom cunoaşte noul premier şi echipa acestuia, actualii miniştri rămân temporar în funcţii pentru a asigura interimatul.

Demisia premierului a venit în ajunul unei vizite istorice a omologului japonez, Shinzo Abe, care ar trebui primit – marți – la Palatul Victoria.

În ultima zi a mandatului său, Mihai Tudose a participat la semnarea contractului pentru Podul peste Dunăre de la Brăila, judeţul său de origine şi pe care l-a condus.  Un proiect despre care se tot vorbeşte din anii ‘80. De altfel, construcţia podului va fi cel mai amplu proiect în domeniu de după căderea comunismului, valoarea fiind estimată la aproape două miliarde de lei. În prezent, traversarea Dunării între județele Brăila și Tulcea se face cu bacul.

Pe timp de noapte sau în condiţii de ceaţă, acest mijloc de transport nu circulă.