Confidenţialitate

După ce au scăzut prețurile de referinţă la gaze naturale în Europa, acestea au crescut din nou, pe fondul scăderii temperaturilor

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut luni dimineaţa, pe fondul scăderii temperaturilor, potrivit Bloomberg. Creșterea vine, din fericire, după o scădere semnificativă, săptămâna trecutăm de 15 procente.

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde sunt stabilite preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze au avut o creștere de 5,8%.

Puțin, în comparație cu scăderea de 15 % de săptămâna trecută, dar îngrijorător, având în vedere că se anunță temperaturi din ce în ce mai scăzute, în multe părți din Europa.

În plus, problemele apărute la alte două zăcăminte de gaze din Norvegia vor menţine livrările din această ţară la un nivel limitat.

Analiza Bloomberg arată, însă, că împreună cu livrările mari de gaze lichefiate, reducerea consumului de către clienţii industriali şi faptul că depozitele de gaze sunt aproape la nivelul maxim, sunt speranţe că Europa ar putea evita problemele cu aprovizionarea cu gaze în această iarnă.

Asta, în ciuda reducerii semnificative a livrărilor de gaze ruseşti.

Citește și: Preşedinta Republicii Moldova: Tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România | VIDEO