Confidenţialitate

Devenită prima țară care a oprit transmiterea comunitară a coronavirusului, Noua Zeelandă ridică restricțiile de carantină

După ce premierul Noii Zeelande a anunțat că țara sa a oprit transmiterea comunitară a noului coronavirus, devenind prima țară din lume care reușește să controleze virusul, acum spune că se pregătește să redeschidă țara.

Noua Zeelandă a fost lăudată pentru strategia de combatere a epidemiei:

”Nu se mai înregistrează o răspândire pe scara largă a transmiterii virusului. Avem doar un caz, dar trebuie să rămanem vigilenți pentru a păstra situația la acest nivel”, a declarat premierul Jacinda Ardern.

La ora 23.59, luni, Noua Zeelandă își va ridica restricțiile de carantina care au intrat în vigoare acum patru săptămâni.

Aproape toate afacerile au fost închise, la fel și școlile, iar populația a fost nevoită să rămână în case, cu excepția vizitelor la supermarket sau a plimbărilor scurte.

Mai întâi, se vor deschide, treptat unele magazine, dar nu și marile centre comerciale. Angajații se vor putea întoarce la birou, dar numai dacă firmele au planuri de siguranță și igienă.

Autoritățile se așteaptă ca aproximativ un milion de oameni să se întoarcă la muncă de marți.

De miercuri se deschid și școlile, dar numai pentru unii elevi.

Iar premierul a avertizat populația să nu extindă dintr-o data relațiile sociale.

”Deschidem economia, dar nu deschidem viețile sociale ale oamenilor”, a spus ea.

Doar 19 oameni au murit până acum, în Noua Zeelandă, o țară cu aproape cinci milioane de locuitori.

sursă foto: www.newstalkzb.co.nz