Confidenţialitate

După anunțul retragerii armate din nord-estul Siriei, Trump amenință Turcia

Preşedintele SUA a a amenințat, luni, că va distruge economia Turciei, dacă aliatul din NATO va merge “prea departe” cu ofensiva planificată în Siria.

Donald Trump a deschis calea unei iminente incursiuni prin anunțul retragerii trupelor americane de pe frontul din nordul teritoriului sirian.

Forţele kurde siriene, care au ajutat Washingtonul în lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic, acuză SUA de trădare.

SUA și-au justificat retragerea prin costurile ridicate pe care le presupune prezența trupelor în regiune.

Ankara consideră Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) drept grup ”terorist”, din cauza legăturii acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie kurdă care luptă într-o sângeroasă gherilă pe teritoriul turc din 1984.

Uniunea Europeană a avertizat că se opune unei ofensive a Turciei în nord-estul Siriei, deoarece ”o reluare a ostilităţilor ar submina eforturile angajate în vederea unei soluţionări a acestui conflict”.

Miniştri de Externe ai statelor comunitare au înscris această criză pe ordinea de zi a reuniunii lor, prevăzute lunea viitoare la Luxemburg,.

”Recunoaștem îngrijorările legitime ale Turciei cu privire la securitatea sa, dar am spus întotdeauna că orice soluţie durabilă a acestui conflict nu se va realiza prin mijloace militare”, a pledat ea.

ONU a declarat că se pregăteşte de ceea ce este mai rău în nordul Siriei.

Lira turcească s-a devalorizat, luni, la cel mai redus nivel din ultima lună în raport cu dolarul, din cauza îngrijorării privind escaladarea tensiunilor în zonă.