După „Alianța Vestului”, a apărut și „Moldova se dezvoltă”

Primari din patru judeţe din Moldova au semnat, luni, la Suceava, contractul cadru de asociere „Moldova se dezvoltă”, printre aceştia se numără edilii din Iaşi, Neamţ, Botoşani şi Suceava.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, iniţiatorul Asocierii ”Moldova se dezvoltă”, deschisă tuturor oraşelor dornice să i se alăture, a spus că acest demers nu este o replică şi nici o contrapondere la Alianţa Vestului.

„Cred că asocierea pentru Moldova trebuia să o avem mai de mult, având în vedere faptul că problemele de aici sunt mult mai grave decât cele ale Vestului. Îi felicit pe cei patru primari vrednici din vestul ţării, dar nu avem nimic de-a face cu ei. Şi noi, în Moldova, avem primari vrednici, care şi-au făcut datoria, dar din cauza poziţionării noastre geografice, mai mult spre Est decât spre Vest, avem aceste probleme. Faptul că nu avem o autostradă care să lege Moldova de celelalte regiuni istorice, de Ardeal şi Bucureşti, avem o mare problemă. Aşa cum i-am spus şi preşedintelui României, la şedinţa Asociaţiilor Municipiilor din România, în măsura în care aceste probleme nu se vor rezolva, Moldova este condamnată la subdezvoltare. De aceea am decis, cei şapte primari care suntem aici, să facem acest parteneriat între localităţi, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, european, dar şi cu alte organisme, în ideea de a dezvolta zona Moldovei”, a spus Lungu.

Potrivit primarului Sucevei, documentul urmează să fie parafat până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor.

Principalele motive pentru realizarea Asocierii „Moldova se dezvoltă” sunt lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi de alocare a resurselor, în vederea diminuării decalajelor dintre Estul şi Vestul ţării; ţinerea în izolare vizibilă cu consecinţe deosebit de grave în ceea ce priveşte creşterea economică a regiunii; depopularea accelerată a regiunii, prin migraţia forţei de muncă active.

Totodată, în document se arată că semnatarii doresc să iniţieze proiecte regionale şi locale ale localităţilor, pentru a contribui la dezvoltarea zonei Moldovei, la reducerea decalajelor faţă de celelalte regiuni istorice ale ţării.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS