Dunărea a depășit cota de atenție la Galați

Nivelul Dunării a atins, duminică, la Galaţi, cota de 563 centimetri, cu opt centimetri mai mult decât sâmbătă, depăşind cu trei centimetri cota de atenţie.

Potrivit şefului de la Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, Galaţi, Dorian Dumitru – citat de Agerpres – hidrologii nu au prognozat, pentru Galaţi, o creştere a cotei pentru următoarele şapte zile, astfel încât să se depăşească cota de inundaţie de 600 centimetri.

AFDJ Galaţi a emis, însă, un aviz către navigatori, prin care acestora li se interzice să circule cu viteză, pe sectorul românesc al Dunării.

Preventiv, gurile de scurgere în Dunăre a apei pluviale de la Dana 16 din dreptul Poliţiei de Frontieră Galaţi au fost obturate cu cepuri din lemn, pentru ca apa fluviului să nu refuleze pe uscat.

Cea mai mare cotă a Dunării s-a atins, la Galaţi, în 5 iulie 2010, când nivelul fluviului a ajuns la 677 de centimetri, cu 77 centimetri peste cota de inundaţie.

În 2010 cartierul Valea Oraşului aflat pe malul Dunării a fost protejat de revărsarea fluviului cu un dig din saci cu nisip, lung de 4,5 kilometri şi cu o înălţime de 1,5 metri, iar pe două străzi din Port s-au instalat hidrobaraje.

Digul a rezistat viiturii, deşi autorităţile locale erau pregătite să evacueze aproximativ 8.000 de oameni din zona Portului. Apa a inundat atunci Faleza Dunării, dar şi danele Şantierului Naval, înregistrându-se pagube de milioane de euro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS