Confidenţialitate

Duminică începe campania electorală pentru alegerile locale parțiale

La 22 octombrie, începe campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor avea loc în localități din 13 județe.

Campania se va încheia sâmbătă, 4 noiembrie, la ora 7.00, iar alegerile vor loc pe 5 noiembrie.

Guvernul a stabilit organizarea scrutinului parțial pentru alegerea primarului în 16 localități în care această funcție a rămas vacantă, cât și pentru alegerea consiliului local într-o comună.

Pentru organizarea alegerilor, fondurile necesare se ridică la peste 4,3 milioane de lei, fiind accesate din Fondul de rezervă bugetară.

Executivul a stabilit și măsurile tehnice necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor locale.

Astfel, s-au decis atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, instituțiilor prefectului, primarilor, președinților consiliilor județene și președinților tribunalelor.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a adoptat o decizie prin care radiourile și televiziunile pot transmite de duminică informații despre alegerile locale parțiale din 5 noiembrie.

Conform hotărârii, posturile de radio și de televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, au avut obligația să comunice CNA, până joi, 19 octombrie, implicarea lor în campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum și intervalele de timp în care vor fi difuzate emisiunile respective.

Decizia precizează că posturile radio pot realiza și difuza numai emisiuni cu caracter electoral, adică cele informative, electorale și cele de dezbatere electorală.

De asemenea, candidații cu funcții publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme legate de exercitarea funcției lor.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat în 18 octombrie ședința Comisiei Tehnice Centrale pentru organizarea alegerilor locale parțiale din 5 noiembrie,

Cu această ocazie, ministrul a cerut tuturor structurilor de asigurare a ordinii publice atenție sporită, astfel încât acest proces electoral să se desfășoare în condiții de maximă siguranță.

Unde vor fi organizate alegerile parțiale?

Deva – județul Hunedoara

Bocsig – județul Arad

Nicșeni – județul Botoșani

Călărași – județul Cluj

Pantelimon și Bărăganu – județul Constanța

Telești – județul Gorj

Balș – județul Iași

Bîrghiș – județul Sibiu

Drăgoiești – județul Suceava

Cervenia, Poieni, Salcia – județul Teleorman

Checea – județul Timiș

Oșești – județul Vaslui

Vlădești – județul Vâlcea

Totodată, vor fi organizate alegeri parțiale pentru Consiliul Local din comuna Mereni, județul Constanța.