Confidenţialitate

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitatea ATI de la “Victor Babeș”

Departamentul pentru Situații de Urgență anunță că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la Spitalul “Victor Babeș” a refuzat intrarea în unitatea mobilă ATI, unde instalația de oxigen se defectase, deși i-a fost oferit echipament complet de protecție împotriva Covid.

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie.

Se fac cercetări pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Trei pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator.

Alți 5 au fost transferați