Confidenţialitate

Drumul cafelei de la arbore, la ceaşcă – GALERIE FOTO

Arborele de cafea crește în regiuni tropicale și subtropicale, iar florile lui sunt albe, adunate sub formă de ciorchine și emană un miros puternic asemănător cu cel de iasomie sau de portocal.

Culoarea fructelor trece de la verde, la galben, apoi la roșu deschis și roșu purpuriu, când fructele sunt la maturitate, iar în interiorul pulpelor cărnoase se află bobul de cafea.

Arborele de cafea este tot timpul verde și are forma unui con, cu ramuri flexibile și rădăcini superficiale. Frunzele sunt verzi, lucioase și ating o lungime de maximum 20 de centimetri.

Cafeaua dobândeşte calităţile ei specifice în momentul prăjirii, care se realizează pe cale industrială în instalaţii speciale, timp de circa 15-20 de minute.

În timpul prăjirii, boabele de cafea îşi schimbă culoarea în funcţie de temperaturile la care sunt supuse. Astfel, la o temperatură de 100 grade Celsius, culoarea boabelor de cafea devine brună şi acestea încep să-şi mărească volumul, răspândind mirosul de cafea prăjită.

Boabele de cafea se pot prelucra prin două metode diferite: metoda “umedă” şi metoda “uscată”.

Prin metoda “umedă”, fructele sunt curăţate, spălate şi introduse în apa în instalaţii unde are loc înlăturarea pulpei care înconjoară boabele. Apoi boabele trec în etapa de uscare.

Prin metoda “uscată” se produce cafeaua naturală. Fructele sunt expuse la soare pe plafoane din beton, unde sunt lăsate timp de două sau trei săptămâni şi mişcate în mod constant, cu ajutorul unei greble speciale. După ce pulpa s-a uscat, boabele sunt separate de pulpă şi curăţate de membrana pergamentoasă, precum şi de pelicula argintie care le înconjoară.