Confidenţialitate

Drum cu Prioritate cu Doctor Gáspár György: E firesc să resimțim o stare de nervozitate în legătură cu revenirea la normalitate | AUDIO

Cu doctor Gáspár György ne întâlnim la Europa FM și în fiecare zi de vineri după ora 15, în emisiunea Drum Cu Prioritate, la rubrica “Psihologia relațiilor”.

În ediția de vineri, 8 mai, vorbim despre cum putem gestiona mai bine din punct de vedere psihologic ultimele zile de restricții care țin de starea de urgență.

Pe măsură ce ne apropiem de data de 15 mai, s-ar putea să simțim o tot mai mare nevoie de a ieși din casă, de a reveni la normalitate,  dar și dorința de a face toate acele lucruri pe care, o prea lungă perioadă de timp, nu am mai avut libertatea de a le face.

În tot acest tumult al speranței și entuziasmului, este normal să resimțim o stare de nervozitate, de stres, de agitație, în legătură cu revenirea la normalitate.

Timp de 8 săptămâni ne-am dezobișnuit de rutina pe care am exersat-o atât de des pe timp de pandemie.

Este normal ca în această perioadă să începem să ne adresăm întrebări de genul:

Cum va fi să ies din casă purtând mască și mănuși?

Cum va fi să sune din nou alarma ceasului dis-de-dimineață și să revin la programul clasic de muncă?

S-ar putea ca unii dintre noi să devină din ce în ce mai preocupați de expunerea la virus, alții să aibă impresia că nu mai știu să relaționeze, însă e normal să apară și episoadele de panică, mai ales pentru aceia dintre noi care se întorc în niște contexte profesionale care nu le creează plăcere.

Experții în psihologia emoțiilor ne recomandă câteva lucruri în această perioadă:

  1. Să ne deschidem față de propriile emoții, întrebarea cheie în această perioadă să fie: ”Ce simt?”;
  2. Să recunoaștem că avem o experiență umană colectivă, că nu suntem singurii care se confruntă cu această problemă;
  3. Să dăm dovadă de cât mai multă autocompasiune. Să nu ne criticăm pentru emoțiile noastre, pentru că altfel va crește cantitatea de emoții negative.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Doctor Gáspár György, Psihologia Relațiilor pe Drum cu Prioritate

La fiecare rubrică, Gáspár György ne ajută să ne analizăm trăirile și temerile cotidiene, să ne cultivăm inteligența relațională și să deprindem curajul să rămânem umani și vulnerabili în relațiile ce ne leagă.

Împreună suntem parte din #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia.

Gáspár György este psihoterapeut, autor, co-fondator al platformei www.paginadepsihologie.ro.