Dresda, orașul care a renăscut din propria cenușă

Dresda a fost distrusă aproape în totalitate de bombardamentele aliaților în al doilea război mondial. În deceniile care au urmat, clădirile și obiectivele turistice care au fost măturate de bombe au fost reconstruite.

 

O vizită în pitoreasca așezare saxonă de pe râul Elba trebuie să înceapă cu o plimbare pe malurile acestuia. Așa ajungem la Brühlsche Terrasse – un loc de promenadă în mijlocul naturii. De aici, putem fotografia fosta clădire a parlamentului și Academia de Arte. În imediata apropiere, este ancorată o flotă de vapoare, unele dintre vase având şi peste 100 de ani vechime.

 

O altă clădire care atrage atenția este Theaterplat; edificiul a fost distrus în totalitate în 1945, iar reconstruția a durat patru decenii. A fost nevoie de mulți ani și pentru refacerea Pieței Vechi – cea mai importantă piață publică din Dresda. Este locul în care se desfășoară numeroase evenimente de-a lungul anului, printre care şi Striezelmarkt, considerată cea mai veche piaţă de Crăciun.

 

Din Piața Veche ajungem imediat pe Prager Strasse, una dintre principalele artere comerciale ale orașului. Este și locul unde ne putem odihni la o terasă sau într-un restaurant. Putem să comandăm cu încredere o bere, mai ales că în Dresda a apărut prima bere germană.

 

Dacă vrem să admirăm întregul oraș de sus, trebuie să urcăm în turnul Bisericii Sfintei Cruci. Catedrala în stil baroc este cunoscută în toată lumea datorită corului de băieți Dresden Kreuzchor, cu o tradiție de 5 secole.

 

Un alt obiectiv important este Zwinger, o clădire realizată sub forma unei fortărețe medievale. Vizitatorii vor găsi aici cea mai mare colecţie de porţelanuri din lume, Dresda fiind renumită la acest capitol. Nu ratați Palatul Regal – Residenzschloss – construit la sfârşitul secolului al 15-lea pe ruinele unui fost castel medieval.

 

Cum ajungem în Dresda?

 

Ținând cont că Dresda se află la aproximativ 200 de kilometri distanță de Berlin, putem să luăm avionul până în capitala Germaniei și de acolo să închiriem o mașină sau să urcăm în tren. Mai e o variantă: zburăm până la Dresda cu escală la Frankfurt ori Munchen, ceea ce face ca durata zborului să fie de 4 până la 6 ore.

 

Și încă ceva: alocați cel puțin trei-patru zile acestui oraș supranumit „Florența de pe Elba” datorită vieții culturale.

Articole Similare