Drama româncei căreia statul finlandez i-a luat copiii

O doctoriță din Piatra Neamţ, stabilit în Finlanda de mai bine de 12 ani, susţine că trăieşte un adevărat coşmar.

De când a divorţat de soţul finlandez, iar acesta ar fi ameninţat-o că nu va creşte niciodată singură cei doi copii minori pe care îi au împreună, Camelia Smicală a trecut prin zeci de procese, inclusiv de stabilire a custodiei sau a programelor de vizită.

În urmă cu doi ani, femeia a fost declarată custodele copiilor.

Însă, pentru că fostul soţ a continuat să o dea în judecată, autorităţile au instituit măsura protecţiei, prin punerea în executare a unei hotărîri judecătoreşti în urmă unui proces la care doctoriţa nici nu a fost audiată.

Singură într-o ţară străină, considerînd că este victima unor abuzuri, alături de copiii de 10 şi 11 ani, doctoriţa s-a hotărît să le facă publice, rugând nişte vecini să filmeze modul brutal în care sunt luaţi cei mici pentru a fi duşi în centrele de plasament.

Însă, în urmă cu cîteva zile, instanţa finlandeză a condamnat-o la 6 ani de închisoare, cu suspendare, pentru defăimarea autorităţilor, anume pentru că femeia s-ar fi opus prin violenţă atunci când executorii judecătoreşti i-au luat copiii cu forţă.

De altfel, imaginile cu executorii care bruschează cei doi minori s-au viralizat online, iar reacţiile nu au întîrziat să apară.

S-au făcut mai multe petiţii, mii de români cerându-le autorităţilor să intervină.

Atât Camelia Smicală, cât şi cei doi minori, au cetăţenie română.

Luna trecută, ambasadorul Finlandei în România a fost chemat în Parlamentul de la Bucureşti să dea explicaţii despre acest caz.

Medicul român spune că de atunci se teme pentru propria viaţă, întrucât i se întîmplă lucruri cel puţin bizare.

La o zi după interpelarea din legislativ, doctoriţa şi-a găsit maşina cu sistemul de frânare defect şi mirosind puternic a combustibil.

În urmă unei expertize, s-a confirmat un act intenţionat, însă autorul nu a fost identificat.

Acasă, în România, mii de oameni şi-au exprimat susţinerea şi continuă să militeze pentru implicarea autorităţilor în acest caz.

Astăzi (2 mai), mama doctoriţei a demarat un protest la Piatra Neamţ, pentru a atrage atenţia asupra faptului că situaţia se agravează.

Bunica maternă a copiilor (care a contribuit la creșterea lor, solicitând inclusiv să îi preia în România pentru educare) nu i-a văzut de 4 ani şi susţine că nici la telefon nu este lăsată să le vorbească.

În prezent, Maria (10 ani) şi Mihai (11 ani) se află în două centre de plasament diferite din Finlanda, neavând voie să se vadă.

Copiii refuză să-şi întâlnească tatăl şi spun că a fost de multe ori agresiv cu ei şi cu mama lor.

Au scris şi scrisori pe care le-au trimis la ONU, în care roagă să fie lăsaţi să trăiască acasă, alături de mamă şi de sora mai mare de 16 ani, din prima căsătorie a doctoriţei.

Povestea dramatică a româncei căreia statul finlandez i-a luat copiii minori seamănă mult cu cea a familiei Bodnariu din Norvegia.

Foto: Facebook

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS