Confidenţialitate

Dragoş Pîslaru: Există suspiciuni de trafic de persoane în centrele instituționalizate

Există suspiciuni de trafic de persoane si prostitutie in centre de copii si varstanici din tara, declaratiile ii apartin ministrului Muncii, Dragos Pîslaru. Acesta afirma ca aceste cazuri sunt achetate acum de DIICOT si vizeaza zona de sud-est a tarii.

“Legat de investigatii care se fac de organe abilitate, DIICOT, procuratura, Parchet si alte organisme care au sesizat aceste elemente de abuz care se intampla in centrele institutionalizate, atat pentru copii, cat si pentru varstanici, evident noi stam la dispozitia autoritatilor pentru a putea sa stopam aceste abuzuri. Iar acolo unde noi avem informatii, evident sesizam noi aceste autoritati.”

În județul Olt, mai multe minore din centre de plasament au fost obligate să se prostitueze, anul trecut. Fetele erau mințite de proxeneți că se vor căsători cu ele. Ulterior au fost bătute și obligate să se prostitueze.

Mai multe minore orfane, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au fost salvate, în aprilie anul trecut, din mâinile traficanților de carne vie. Procurorii DIICOT au arătat că fetele
erau racolate din centre de plasament din judeţul Olt, de cinci bărbaţi care le promiteau că se vor căsători cu ele. Fetele plecau de bună voie. Reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Olt afirmau atunci că de câteva ori chiar ei au anunțat poliția pentru a recupera unele dintre ele din locurile unde ajungau după ce plecau cu diverși bărbati.

Minorele ademenite de traficanți erau apoi amenințate, bătute și obligate să se prostitueze în Slatina şi alte localităţi oltene.

Opt percheziții domiciliarea au fost făcute atunci de procurorii DIICOT, în Slatina, Oporelul și Schitu la locuințele celor cinci suspecți, patru dintre ei fiind reținuți
Procurorii au identificat șapte victime, de pe urma cărora bărbații au obținut între 15.000 şi 20.000 de lei.