Confidenţialitate

Dragnea, Udrea și Oprea, între marii beneficiari ai ordonanței adoptate de Guvern

Guvernul a adoptat, marţi seară, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache.

”Este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea legii 296 Cod Penal şi a legii 135 Cod de Procedură Penală. Practic, prin această ordonanţă am pus în concordanţă deciziile Curţii Consituţionale”, a declarat Florin Iordache.

Potrivit OUG, incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

În cazul prejudiciilor sub 200.000 de lei se vor întreprinde doar demersuri administrative.

”Nu este sancţionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sancţionează penal, se recuperează prejudiciul. Considerăm că este un cuantum rezonabil”, a mai spus Florin Iordache.

Întrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificări, Florin Iordache a răspuns: ”OUG şi proiectele de lege nu s-au făcut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au făcut pentru infracţiuni.”

OUG menţine termenul de 6 luni de zile până la care pot fi făcute denunţuri privind săvârşirea unor infracţiuni.

Hotnews a realizat marți o listă a posibililor beneficiari ai modificărilor la codurile penale.

E vorba de nume grele din politică atât de la PSD, cât și de la PNL, dar și de nume din justiție, anchetați de procurori.

O singură zi dacă este în vigoare, ordonanța care dezincriminează abuzul în serviciu scapă total sau parțial nume precum Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Alina Bica, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, George Scripcaru, Aristotel Căncescu, Tudor Pendiuc, Ioana Băsescu, Gheorghe Nichita, Dan Șova, Tiberiu Nițu, dar și Elena Udrea.

Liviu Dragnea

DNA l-a acuzat pe liderul PSD în iulie 2016 de instigare la abuz în serviciu și de instigare la fals intelectual. Faptele ar fi fost comise pe vremea când era la șefia CJ Teleorman.  E vorba de dosarul în care este trimisă în judecată și fosta sa soție, Bombonica Prodana. Procesul a început chiar marți, dar primul termen a fost amânat pentru 14 februarie. Prejudiciul în cazul său a fost stabilit la 108.000 de lei, salariile încasate ilegal de cele doua angajate ale Protecției Copilului Teleorman, care ar fi lucrat, de fapt, la PSD Teleorman.

 

Gabriel Oprea

În mai 2016, procurorii anticorupție l-au trimis în judecată pe fostul ministru pentru abuz în serviciu în dosarul privind deturnarea de fonduri de la serviciul de informații al Ministerului de Interne (DIPI). Gabriel Oprea mai este acuzat de abuz în serviciu, pe lângă ucidere din culpă, și în dosarul privind decesul polițistului Bogdan Gigină. Abuzul în serviciu se referă la folosirea abuzivă a coloanelor oficiale de către Gabriel Oprea.

Elena Udrea

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea are mai multe dosare deschise de DNA. Este acuzată de mai multe infracțiuni, printre care și de abuz în serviciu. Un exemplu îl reprezintă dosarul “Gala Bute”.

Ioana Băsescu

Fiica cea mare a fostului președinte, Traian Băsescu, Ioana, este acuzată de procurori de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la spălare de bani în dosarul finanțării pretins nelegale a campaniei prezidențiale din 2009 a lui Traian Băsescu.

Titus Corlățean

Și senatorul PSD Titus Corlățean poate scăpa de acuzația de abuz în serviciu în dosarul privind votul din diaspora. Acesta este acuzat ca a împiedicat votul în diaspora, în favoarea candidatului la preşedinţie Victor Ponta

Cristian Popescu Piedone

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, este și el acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru șine sau pentru altul un folos. DNA l-a trimis în judecată în mai 2016 în dosarul incendiului de la Colectiv.

COLECTIV

Pompierii ISU care au controlat clubul Colectiv cu puţin timp înainte de incendiu sunt alţi beneficiari ai dezincriminării abuzului în serviciu. Procesul celor doi ofiţeri, Antonina Radu şi George Petrică Matei, va fi închis pe motiv că faptele celor doi nu sunt incriminate de legea penală.

Un alt beneficiar al ordonanţei este Ioan Lascăr – şeful clinicii de Recuperare din cadrul Spitalului Floreasca, cel care a achiziţionat barocamera care s-a dovedit inutilă pentru arşi, cu şase milioane de lei.

Toate dosarele în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu se închid.

 

Un alt inculpat celebru, Aristotel Căncescu, fost preşedinte al CJ Brasov, scapă de dosarul penal în care este acuzat că a oferit unei societăţi comerciale un spaţiu într-un spital cu încălcarea prevederilor legale.

George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, scapă de dosarul în care este acuzat că a folosit mai multe maşini de lux în interes personal, autoturismele fiind achiziţionate de primărie.

Ioan Oltean, fost deputat PDL şi Crinuţa Dumitrean, fost director al Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP) nu vor mai răspunde penal în dosarul în care sunt acuzaţi că au prejudiciat statul cu 98 de milioane de lei prin supraevaluarea unui teren şi aprobarea unei despăgubiri de 98 milioane de lei către omul de afaceri Mihai Rotaru.

 

Fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie scapă de dosarul în care este cercetat pentru că a acordat fără licitaţie două contracte de salubrizare, prejudiciul fiind stabilit la două milioane de lei.

Fostul primar al Timisoarei Gheorghe Ciuhandu nu va mai fi judecat în dosarul finanţării clubului Politehnica Timisoara, prejudiciul adus consiliului local fiind stabilit de DNA la 31 milioane de lei.

Dosarul fostului procuror general Tiberiu Niţu va fi, de asemenea, închis. El a fost acuzat că a folosit în mod nelegal coloana oficială pentru deplasări în interes personal.

Mare parte din acuzaţiile aduse fostului primar de Iaşi Gheorghe Nichita cad în condiţiile dezincriminării abuzului in serviciu, fostul edil fiind acuzat ca a ordonat Poliţiei locale să-i supravegheze iubita.

Dan Şova nu va mai fi judecat în dosarul CET Govora după ce ar fi creat un prejudiciu de 660 de mii de euro şi 1,8 milioane de lei societăţii de stat prin încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu firma sa de avocatură.

Laura Georgescu, preşedinte al CNA, scapă de mare parte dintre acuzaţiile care i se aduc în condiţiile dezincriminării infracţiunii de abuz în serviciu. Ea este acuzată că a retras licenţa unui post de televiziune şi apoi a revenit asupra deciziei la cererea fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc.